Weekje vertraging voor dossier rond Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD)

Er is nog geen uitspraak of de voorlopige bewindvoerder bij Let's Go Urban, de vzw en jongerenproject van Sihame El Kaouakibi, mag aanblijven. Haar advocaten wijzen op een schijn van partijdigheid bij de rechtbank, en dus verhuist de zaak van Antwerpen naar Tongeren. 

Bij Let's Go Urban is vorige week een voorlopige bewindvoerder aangesteld, nadat drie leden van de raad van bestuur een onafhankelijke audit hadden besteld. Daaruit moet blijken dat er heel weinig tussenschotten waren tussen de gesubsidieerde vzw rond Sihame El Kaouakibi, Let's Go Urban, en haar privébedrijven. Er zou zo'n 340.000 euro verhuisd zijn daartussen. De bestuursleden klagen over een gebrek aan transparantie.

De bestuursleden hebben, ook vorige week, die audit overgemaakt aan de ondernemingsrechter in Antwerpen, met het eenzijdige verzoek om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. Die kwam er uiteindelijk, maar de advocaten van El Kaouakibi gingen daartegen wel in verzet.

Dat verzet is nu dus behandeld door een Antwerpse ondernemingsrechter en El Kaouakibi's advocaten voeren aan dat er sprake is van een schijn van partijdigheid. Eén van de bestuursleden van Let's Go Urban die mee het verzoekschrift indienden, zetelt soms als lekenrechter in diezelfde Antwerpse ondernemingsrechtbank. En dus verhuist de zaak naar Tongeren. Dat zorgt voor vertraging: pas volgende week wordt de zaak daar behandeld.

Mounir Souidi, een van de advocaten van El Kaouakibi, vindt dat "frappant". "Een tegenpartij treedt al sinds 2006 op als lekenrechter en heeft nu als het ware gevraagd aan een collega-rechter om zonder publiek en zonder wederwoord Let's Go Urban te onttrekken aan Sihame." Kris Luyckx, die de bestuursleden verdedigt, zegt niet verwonderd te zijn door dit argument van Souidi. "Als men het niet wil hebben over de inhoud, dan speelt men het op de procedure. Op de inhoud zijn er heel weinig punten te halen langs weerszijde."

Meest gelezen