VRT

Wim Lybaert uit Brugge: "Kolen kunnen goed tegen de vrieskou, ze worden er zelfs beter van"

Televisiemaker en moestuinier Wim Lybaert uit Brugge houdt van de vrieskou, net zoals zijn witte en chinese kolen. "Die groenten kunnen echt goed tegen de koude", zegt Lybaert. "Meer nog: ze worden er zelfs beter van."

Sommige mensen houden van de vrieskou, anderen dan weer niet. "Dat is met groenten niet anders", zegt Wim Lybaert aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Heel wat groenten bevriezen bij deze winterse temperaturen, maar de kolen kunnen er goed tegen. Vanaf dat kolen de koude voelen, hebben ze de eigenschap om extra suikers aan te maken. Het zijn net die suikers die kolen zo goed doen smaken."

De vrieskou is niet alleen goed voor de kolen, maar ook voor de aarde. "De grond is nu bevroren, maar als het dooit zal die grond verkruimeld zijn. Dat zorgt ervoor dat je minder werk hebt in het voorjaar. Dat is dus positief", lacht de Brugse moestuinier.

Help de vogels

"Sommige mensen hebben nu al kiemplantjes. Die zullen kapot gaan door de negatieve temperaturen. Je kan ze wel nog proberen te beschermen met een vliesdoek. Ook als je nog wat groentjes staan hebt in je moestuin, is zo'n vliesdoek handig."

"Los van de groenten in de moestuin, hebben de vogels het ook moeilijk. Als je een bakje met warm water buiten kan zetten, doe het dan. Je kan ze ook bijvoederen, want ze vinden moeilijk eten in de sneeuw. De vrieskou duurt nog de hele week, dus die vogels gaan echt wel afzien", vertelt Lybaert.

Composthoop

"Ik heb nog een tip voor de mensen die een composthoop hebben", zegt Wim nog. "Schep de composthoop eens een meter verder in je tuin. Dat is goed voor die compost. Over een maand kan je die dan weer gebruiken in je moestuin. Een echte win-winsituatie."

Meest gelezen