Videospeler inladen...

Wissel van de wacht bij K3: Nederlandse Klaasje ("de blonde") stopt, Studio 100 zoekt opvolger: "Kan ook man zijn"

De Nederlandse Klaasje Meijer stopt (25) ermee als K3-zangeres. Dat heeft ze, in aanwezigheid van de andere K3-leden en Studio 100-baas Gert Verhulst, gemeld op een persconferentie. K3-zangeressen Hanne en Marthe gaan wel door: geen einde dus voor K3, maar een nieuw begin. Studio 100 zoekt een opvolger, en dat kan ook een man zijn, zegt Gert Verhulst expliciet. K3 vervelt dus tot een nieuwe, vierde bezetting.

Een persconferentie bij Studio 100, over groot nieuws bij K3, met de drie zangeressen op het podium doet qua setting meteen denken aan het afscheid van Kathleen Aerts bij K3 in 2009. En ook nu blijkt het om een personeelswissel te gaan, meer specifiek opnieuw van "het blonde K3-lid". Maar net als toen, betekent dat niet het einde voor K3.

Klaasje Meijer (25), de Nederlandse zangeres van het trio, houdt het na 5 jaar voor bekeken, vertelt Studio 100-baas Gert Verhulst. Meijer heeft zelf beslist om uit de groep te stappen. Ze wil blijven acteren, zingen en presenteren, maar niet langer als K3'tje.

Bekijk hier het begin van de afscheidsspeech van Klaasje op de persconferentie (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het K3-leven is fantastisch, maar het is tijd om mijn vleugels uit te slaan. Ik gun iemand anders mijn plek.

Klaasje Meijer (25) over haar afscheid bij K3

"Een enorme stap, maar voor mij een heldere en doordachte beslissing, waarin ik word gesteund door het team van Studio 100, en alle mensen die dicht bij mij staan", legt ze uit op de persconferentie, waar ze uitgebreid de K3-fans en haar collega's bedankt. 

"Het is met geen pen te beschrijven hoe bijzonder het is om invulling te mogen geven aan K3. De shows, het dansen, zingen en presenteren: het is alles wat ik het liefst doe", zegt ze. "Ik ben Hanne, Marthe en het team van Studio 100 dankbaar voor alle ervaringen."

"Het K3-leven is fantastisch, maar ik voel dat het tijd is om mijn vleugels uit te slaan. Ik gun iemand anders mijn plaats binnen K3, en ik wil zelf op een andere manier een invulling geven aan mijn leven. Ik wil blijven acteren en presenteren, daar word ik gelukkig van. En muziek zal een rol blijven spelen in mijn leven, want daar ligt mijn hart", aldus Klaasje, die nog laat weten dat ze via haar sociale media op termijn meer zal vertellen over haar toekomstplannen.

Ik wil blijven acteren en presenteren, en muziek zal een rol blijven spelen in mijn leven, want daar ligt mijn hart.

Klaasje Meijer (25) over haar afscheid bij K3

2 zangeressen en 1 zanger?

K3 mét Klaasje aan boord stopt er niet onmiddellijk mee, zoals de Studio 100-traditie dat bij personeelswissels wil. "Er komt nog een laatste tournee, zodra de coronasituatie dat toelaat. We hopen die zo snel mogelijk aan te vatten", verduidelijkt Studio 100-baas Gert Verhulst. En er ligt nog een ingeblikte film op het schap, die in de bioscopen komt, zodra die de deuren weer mogen openen. "We hebben nog heel veel plannen", verzekert Verhulst.

En daarna gaat K3 verder in een nieuwe bezetting: met Belgische zangeressen Hanne en Marthe, en iemand nieuw. En dat kan voor het eerst in de geschiedenis van K3 even goed een man zijn als een vrouw, zegt Studio 100-baas Gert Verhulst expliciet. 

"We zoeken een opvolgster, of een opvolger. U hoort het goed: de persoon die de plaats van Klaasje zal innemen, kan ook een man zijn. Iedereen ouder dan 18 die kan zingen en dansen: stel je vooral kandidaat."

Klaasje en K3, bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

We zoeken een opvolgster, of een opvolger voor Klaasje.

Gert Verhulst, Studio 100-baas

"Wij hebben alvast goesting in de toekomst: die ziet er mooi uit, zowel voor Klaasje, als voor K3", aldus zangeres Hanne Verbruggen. "Wij hebben echt zin om nog met K3 door te gaan", vult Marthe De Pillecyn aan. "Daarom is er dus beslist om K3 verder te zetten."

Derde personeelswissel

En zo gaat K3 opnieuw een personeelswissel tegemoet, de derde intussen op ruim 22 jaar tijd. In 2009 kondigt Kathleen Aerts, na ruim 10 succesvolle K3-jaren haar afscheid aan. Dat gebeurt op een bijzonder emotionele persconferentie, geflankeerd door haar K3-collega's en vriendinnen Karen Damen en Kristel Verbeke. 

BELGA/DIRKX

Aerts vertelt dan in tranen dat ze haar leven een nieuwe wending wil geven. Ze heeft soloplannen en verhuist naar Zuid-Afrika, waar ze zich met haar gezin op de toerismesector stort. De professionele muzikale plannen verdwijnen al snel in de koelkast. Zingen doet Aerts niet meer op een podium, tot bij haar deelname aan kijkcijferkanon "The masked singer" op VTM vorig najaar. Als Zeemeermin laat ze zich opmerken met sterke zangprestaties. Maar nog meer zorgt de warme hereniging met panellid en ex-K3-collega Karen Damen voor veel emoties en nostalgie op sociale media, zeker in volle lockdowntijden.

Beeld: VTM
Beeld: VTM

Exit Kathleen, enter Josje Huisman (34): met haar krijgt K3 een nieuwe, blonde zangeres, maar vooral ook een eerste Nederlands groepslid. En een iets rebelser type dan haar Vlaamse collega's, zo zal later blijken.

Huisman komt als winnares uit de Vlaams-Nederlandse talentenjacht "K2 zoekt K3" eind 2009. Successingle "Mamasé" betekent de doorstart voor de groep. Josje belandt van de ene dag op de andere als nobele onbekende in een goed gerodeerde machine, met veel muzikale plannen, films, een eigen sitcom en andere televisieprojecten. Niet evident bovendien om als nieuwkomer het podium te delen met twee geroutineerde hartsvriendinnen (Karen en Kristel, red.).

De bezetting met Josje houdt ongeveer 5 jaar stand: in maart 2015 geven Karen, Kristel en Josje een persconferentie om te vertellen dat ze alledrie ophouden als lid van het meisjestrio. Toch betekent dit niet het einde van de succesvolle groep, want K3 maakt een doorstart in een volledig nieuwe bezetting. 

Die nieuwe K3-leden worden opnieuw gezocht via een talentenjacht op televisie: "K3 zoekt K3". Het basisgegeven van drie zangeressen met verschillende haarkleuren - respectievelijk zwart, blond en rood - blijft een belangrijk selectiecriterium. Verder beslissen Kristel, Karen en Josje mee wie hen zal opvolgen.

Jasper Jacobs

Uiteindelijk komen Belgen Marthe ("de zwarte") en Hanne ("de rosse") en de Nederlandse Klaasje ("de blonde") als winnaars uit de bus. In het najaar van 2015 gaat "de oude K3" samen op tournee met "de nieuwe K3", om zo de fakkel officieel door te geven, en de nieuwe generatie K3'tjes de kneepjes van het vak te leren. Uit deze periode stamt de moderne K3-oorwurm "10.000 luchtballonnen", een nummer dat tijdens de selectieprocedure van de nieuwe K3-leden een cruciale rol speelt.

K3 gaat op hetzelfde elan verder, met tournees en televisieoptredens in Vlaanderen en Nederland. Maar ook dit liedje blijft niet duren: ongeveer 5 jaar na de vorige personeelswissel kondigt Klaasje haar vertrek aan. 

Of het nieuwe K3-lid opnieuw iemand wordt met blond haar, en voor het eerst een man zich een K3'tje mag noemen, vernemen we later. Hoe dan ook komt er nog een allerlaatste tournee met Marthe, Hanne en Klaasje, waarbij zowel de K3-fans als Klaasje zelf uitgebreid afscheid kunnen nemen. En dan breekt een nieuwe K3-periode aan: K3 "4.0".

Jasper Jacobs

Meest gelezen