Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zangeres Mary Wilson (76) van The Supremes overleden

Op haar 15e richtte Mary Wilson samen met Diana Ross The Supremes op. De zwarte meisjesgroep was een van de grote successen van het beroemde Motown-platenlabel, met hits als "Stop! In the name of love" of "Baby love".  Mary Wilson ging daarna solo. Nog maar enkele dagen geleden kondigde ze nieuwe muziek aan. Wilson is thuis overleden in de buurt van Las Vegas; ze is 76 jaar geworden. "Life's been lucky to me", blikte ze tevreden terug in een interview met de VRT in 2014. 

Mary Wilson was, zoals dat heet, stichtend lid van The Supremes, de meest succesvolle band uit de Motown-stal, bekend met hits als "Stop! In the name of love" of "Where did our love go". De bekendste stem van de groep was weliswaar frontvrouw Diana Ross, maar in de beginjaren waren er verschillende leadzangeressen, onder wie Mary Wilson. Ze wordt geëerd als een "Motown-legende".

Life's been lucky to me

In 2014 maakte de VRT een interview met Mary Wilson voor Cobra.be en Hoera Cultuur! op Canvas. Ze blikte toen heel tevreden terug op haar leven en haar muzikale carrière.  Bekijk het gesprek hier:

Videospeler inladen...

Een jaar geleden, in februari 2020, was Mary Wilson te gast in Brussel om een masterclass te geven aan zangers en studenten van de conservatoria van Brussel en Gent. Herbeluister het Radio 1-interview met Mary Wilson hier.  

Diana Ross, de frontvrouw van The Supremes, reageert op het overlijden van haar medezangeres Mary Wilson: "Ik heb zoveel prachtige herinneringen aan onze tijd samen. The Supremes leven voort in ons hart."  

Mary Wilson groeide op in St. Louis, Chicago en Detroit. Het was daar dat ze met schoolvriendinnetje Florence Ballard een eerste bandje vormde en later ook met Diana Ross en Betty McGlown die in hetzelfde flatgebouw woonden. The Primettes waren het vrouwelijke antwoord op de jongensband The Primes, met muzikanten die later The Temptations zouden vormen.

In 1961 tekenden ze als The Primettes een contract met de beroemde platenmaatschappij Motown; de naam veranderde in The Supremes. De jaren zestig waren bijzonder succesvol voor de groep. In 1970 verliet Diana Ross de band om een solocarrière te beginnen. The Supremes bleven bestaan tot 1977.  Er waren wat personeelswissels, maar Mary Wilson was de Supreme met de langste staat van dienst.

De groep had niet minder dan twaalf Amerikaanse nummer-1-hits,  vooral geschreven door het team Holland-Dozier-Holland, onder meer "Where did our love go", "Baby love", "I hear a symphony", "You can't hurry love" of "You keep me hanging on". Of "The happening" uit 1967:

Na een juridische strijd met Motown bracht Mary Wilson in 1979 een eerste solo-album uit, met de stomende discosingle "Red Hot".  Ze schreef ook verschillende boeken; haar autobiografie uit 1986 werd een bestseller.

In 2019 nam Mary Wilson deel aan "Dancing with the stars". Nog maar enkele dagen geleden postte ze een video op haar YouTube-kanaal, naar aanleiding van Black History Month, waarin ze aankondigde dat er nieuwe muziek en ook oude opnames op komst waren.  

The Supremes waren "the sweethearts of Motown"

Mary Wilson overleed plots op haar 76e, thuis in de buurt van Las Vegas. Berry Gordy van het Motown-label reageert verslagen en noemt Mary Wilson een "voorloper en een diva". Gordy: "The Supremes hebben deuren geopend voor henzelf, voor andere Motownbands en voor vele anderen. Ik was altijd trots op Mary, op haar eigen manier een ster die hard heeft gewerkt om de erfenis van The Supremes een duw te geven. " Gordy noemt het vrouwentrio de "sweethearts" van Motown".

Mary Wilson wordt in beperkte kring begraven wegens corona; later dit jaar zou er een publieke herdenking worden georganiseerd. 

Meest gelezen