Foto Present In Gent

Afvoer 125 miljoen kilo bouwafval oud Belgacomgebouw milieuvriendelijker: "We gebruiken het water in Gent"

De stad Gent wil de waterlopen in de stad gebruiken om het bouwafval af te voeren van het oude Belgacomgebouw. Dat hoge gebouw wordt momenteel afgebroken en dat zal zowat 125 miljoen kilogram afval geven. De werken in de drukke buurt rond Portus Ganda kunnen veiliger verlopen nu duizenden vrachtwagenritten worden vermeden. 

Een deel van het oude Belgacomgebouw in Gent, de vroegere RTT, wordt afgebroken en vervangen. Het gaat om het stuk achter de toren. Maar de afbraak van dat gebouw betekent ontzettend veel puin. Om ervoor te zorgen dat dat op een milieuvriendelijkere manier gebeurt, schakelt de stad boten in. Schepen Filip Watteeuw (Groen): "Het puin zal weggevoerd worden via het water. Dat betekent 15.000 vrachtwagenritten minder." Beter voor het milieu, maar ook veiliger voor de buurt: "Er zijn veel scholen in de omgeving, veel fietsers en voetgangers."

Door het puin weg te voeren via het water, vermijden we 15.000 vrachtwagenritten
Schepen Filip Watteeuw (Groen)

Gent heeft veel waterlopen en voor de afvoer van het bouwafval is dat bijzonder handig: "We maken eigenlijk te weinig gebruik van het water. Er is wel een beetje recreatie op het water, maar daar blijft het bij. We willen het nu meer gebruiken voor onder andere transport, aanvoer en afvoer van materiaal."

(lees verder onder de foto)

Foto Present In Gent

Waterlopen klaarmaken voor transport

Om de hele logistiek rond de afvoer van het bouwmateriaal te regelen, moet er wel nog gebaggerd worden: "Als we meer transport via het water willen, moeten we ervoor zorgen dat de waterlopen er klaar voor zijn." De werken daarvoor zijn gepland voor september. De afbraak van het gebouw is op dit moment wel al volop bezig. "Het sloopmateriaal wordt bijgehouden op de site zelf. Dan zal er geprobeerd worden om dat alles in een keer weg te voeren."

Gent heeft ervaring met transport over water bij twee andere grote projecten: afbraakwerken in de winkelstraat de Lange Munt en aan de Krook. Vooral het laatste bleek niet evident te zijn: "Toen werd niet alleen bouwafval afgevoerd via het water, maar ook bouwmateriaal werd toen getransporteerd op die manier."

Voorlopig blijft het puin dus op de site van het Belgacomgebouw aan Portus Ganda liggen. Zodra de baggerwerken in september klaar zijn, zal het puin via boten afgevoerd worden. Op de site komen een woonproject en een park. Wat er overblijft van het Belgacomgebouw, de voorkant,  krijgt een totaal nieuw uitzicht.

Foto Present In Gent
kasto80

Meest gelezen