AFP or licensors

28 huiszoekingen in onderzoek naar financiering terreurgroepen: "Geld doorgesluisd naar IS, Al Qaeda en Boko Haram"

Het federaal parket heeft vorige week woensdag maar liefst 28 huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar mogelijke financiering van terreurgroepen. De huiszoekingen vonden vooral plaats in West-Vlaanderen, bij Tsjetsjeense moslims. Ze worden ervan verdacht onder het mom van goede doelen geld te hebben doorgesluisd.

Het parket nam bij de huiszoekingen in het Tsjetsjeense milieu onder andere telefoons en computers in beslag. De onderzoeksrechter besloot voorlopig niemand onder aanhoudingsmandaat te plaatsen, laat het parket in een persbericht weten. De mensen bij wie het parket binnenviel, worden ervan verdacht geld doorgesluisd te hebben onder het mom van goede doelen, of toch op zijn minst contacten te hebben met organisaties die dat doen.

Ze werkten onder het mom van goede doelen, zoals de aankoop van waterputten in Afrika

Het federaal parket in een persbericht

Waterputten en Tsjetsjenen

"Het onderzoek bracht aan het licht dat een aantal personen in contact staan met een aantal internationale organisaties die onder het mom van geldinzamelingen voor het goede doel, zoals de aankoop van waterputten in de Sahellanden en de Hoorn van Afrika, fondsen verzamelen en deze voor een deel doorsluizen naar verschillende terroristische organisaties zoals IS, Al Qaeda, Boko Haram en Al Shabaab", klinkt het in het persbericht.

Onze redactie verneemt dat de huiszoekingen gebeurden bij de gemeenschap van Tsjetsjeense moslims. Ook het persbericht lijkt dat te impliceren. "Bovendien blijken de meesten eveneens aanhanger te zijn van de terroristische organisatie "Emiraat van de Kaukasus". Deze organisatie strijdt voor het opzetten van een Islamitisch Emiraat in Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië enzoverder."

De meesten zijn aanhangers van de terreurgroep "Emiraat van de Kaukasus"

Het federaal parket in een persbericht

De huiszoekingen vonden vooral plaats in West-Vlaanderen, met name in Roeselare. Ze kaderen binnen een internationale context. "Tal van landen waaronder Frankijk, Zweden, USA, Rusland, Noorwegen en België, voeren onderzoek naar deze praktijken", besluit het persbericht. Het federaal parket wou geen verdere informatie geven over het dossier.

Meest gelezen