André Van Schuylenbergh

Aalsterse kunstenaar beschildert ramen van cafés en huizen ter ere van Aalst Carnaval

De Aalsterse kunstenaar, André Van Schuylenbergh, beschildert elk jaar rond Aalst Carnaval enkele ramen in de stad. En ook nu het grote volksfeest niet kan doorgaan, zullen zijn raamschilderingen de stad wat opvrolijken. “Mijn schilderijen zitten vol humor en binnenpretjes”, klinkt het. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ook bij André Van Schuylenbergh. Hij is al heel zijn leven carnavalist, daarnaast verzamelt hij carnavalsmaskers, is hij kunstenaar én maakt hij schilderijen op de ramen van cafés en huizen. “Ik maakte mijn eerste raamschildering voor Aalst Carnaval toen ik 8 jaar was”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Grappige raamschilderingen

Van Schuylenbergh staat in de stad onder meer bekend als de man van de raamschilderingen, maar hij is ook een grote naam in de kunstwereld. Zo houdt hij regelmatig exposities en hangen zijn schilderijen ook in woonkamers buiten Aalst. “Maar ik voel me helemaal niet te min om tijdens Aalst Carnaval iets volksere taferelen te schilderen”, vertelt hij. “Ik vind het superleuk om op ramen te schilderen. Ook dat is een onderdeel van wie ik ben als kunstenaar.” 

(Lees verder onder de foto.)

André Van Schuylenbergh

“Tijdens Aalst Carnaval beschilder ik voornamelijk de ramen van cafés. Wat je dan ziet, is een weergave van dingen die tijdens het jaar in het café gebeurd zijn. Soms is dat pikant”, lacht hij. “Maar dat hoort bij Aalst Carnaval. Het leuke is ook dat sommige mensen niets begrijpen van de taferelen op de ramen. Maar de mensen die erbij waren vinden het dubbel zo grappig.”

Maskers zijn erg belangrijk voor mij, ze duiken bijna in elk kunstwerk op

André Van Schuylenbergh, kunstenaar uit Aalst

“Ik heb dit jaar op de ruit van een vriend Het Lam Gods geschilderd. Op het schilderij zie je een knipoog naar het verkleedverbod in de stad Aalst”, beschrijft Van Schuylenbergh. “Je ziet aan weerszijden van het schilderij 2 naakte mensen staan. Het is duidelijk dat zij zich goed aan het verbod hebben gehouden”, lacht hij.

Maskerverzameling

De grote inspiratiebron voor Van Schuylenbergh zijn maskers. “Het is een beetje zoals bij Ensor en Picasso, ook zij houden van maskers”. Het is duidelijk dat Van Schuylenbergh ook in zijn schilderijen op doek de mosterd haalt bij Aalst Carnaval. Zo maakte hij onder meer een reeks van “Voil Jeanetten”. En ook naast zijn schilderwerk zijn maskers een belangrijk deel van zijn leven. “Ik verzamel maskers. Ik heb er meer dan 100, en dat is volgens mij de grootste verzameling van ons land.”

(Lees verder onder de foto.)

André Van Schuylenbergh

Stad in mineur

En ook al probeert Van Schuylenbergh de sfeer erin te houden met enkele raamschilderingen, toch ziet hij ook hoe de stad Aalst februari in mineur beleeft. “Normaal hangt er op dit moment een ongelofelijk goede sfeer in de carnavalshallen”, blikt hij terug. “Maar dat is nu compleet onbestaande, en dat is zeer spijtig. Maar ik kan je vertellen dat een Aalstenaar zich niet laat kennen door dit virus. Dit weekend zal er hoe dan ook gefeest worden: weliswaar veilig en binnenshuis. Op televisie zullen er oude montages van carnavalsstoeten worden bovengehaald, en we zullen zelfs een popverbranding zien op televisie. De sfeer zal erin zitten. Dat weet ik zeker.”

André Van Schuylenbergh
kasto80

Meest gelezen