Interza

Afvalophalers werken ondanks vrieskou: "Opletten dat je niet uitglijdt en thermisch ondergoed dragen"

Met de vrieskou buiten werken, is geen pretje. Maar voor sommige beroepen, zoals postbodes en afvalophalers, zit er niks anders op dan in weer en wind te werken. Zij nemen nu extra maatregelen om zich warm te houden. "Maar pauzes nemen om even op te warmen, doe je beter niet", vertelt vuilnisophaler Rani Haverals aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dan heb je het erna alleen maar kouder."

"Het is echt op je tanden bijten", vertelt Rani Haverals uit Kraainem in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. Haverals werkt als vuilnisophaler bij Intercommunale Interza, die het afval in de regio Zaventem ophaalt. Haverals is net aan haar ronde in Steenokkerzeel bezig. "Ik draag thermisch ondergoed onder mijn kleren, heb een muts op en draag nog een extra trui. Voor mij volstaat dat om de kou aan te kunnen."

Volgens Haverals is het vooral ook een kwestie van bezig blijven. "Ik ben gisteren even in de vrachtwagen gestapt om op te warmen, maar dat was geen goed idee, want als je dan uitstapt en weer aan het werk wil gaan, heb je het veel kouder dan ervoor." 

Niet alleen de koude speelt de vuilnisophalers parten, ook de gladheid. "Ik ben al een aantal keer bijna uitgegleden", zegt Haverals. "Je moet echt goed opletten waar je loopt." Ook moet de afvalintercommunale sommige straten links laten liggen. "Omdat we er niet op geraken of omdat we weten dat we er ons zouden vastrijden."

Maak het je vuilnisophaler makkelijk

Haverals heeft ook nog een aantal tips voor wie het vuilnis buiten zet. "Je zet je zakken best pas de dag zelf, vóór zeven uur 's ochtends, buiten. Wie de zakken 's avonds al buiten zet, loopt het risico dat de zakken ondergesneeuwd raken, waardoor wij ze moeilijker zien." Haverals raadt ook aan om je GFT-container binnen te bewaren en pas 's morgens buiten te zetten, "want die zijn soms gewoon toegevroren, waardoor wij de inhoud er niet uit krijgen."

Bekijk hieronder ook de reportage van de journaalploeg die vandaag mee op pad ging met een postbode:

Videospeler inladen...

Meest gelezen