Afzettingsproces Trump
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Senaat herneemt afzettingsproces tegen Trump, "Aanklagers houden bijzonder verwoestend rekwisitoor" 

In de Amerikaanse Senaat is het afzettingsproces tegen oud-president Donald Trump verdergezet. Het proces ging gisteren van start. Eerst komen de (Democratische) aanklagers aan het woord. Trump zou alvast niet tevreden zijn met de prestaties van zijn advocaten tijdens de eerste dag, dat heeft CNN op gezag van niet nader genoemde bron gemeld. 

Het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden heeft Trump in staat van beschuldiging gesteld voor "aanzetten tot opstand". Zijn proces startte gisteren met het goedkeuren van de spelregels. Daarop verwierp de Senaat alvast de stelling van de verdediging dat het proces ongrondwettelijk is.

Bekijk de analyse van Björn Soenens in Washington hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De aanklagers hebben vandaag en morgen telkens acht uur de tijd om hun zaak uiteen te zetten. Correspondent Björn Soenens: "Het is een bijzonder verwoestend rekwisitoor. Ze maken gebruik van gerechtelijke documenten, tweets, audio-opnames, video-opnames. Ze maken gebruik van emotie door aan de juryleden, de senatoren, te zeggen "U was er ook bij. U herinnert zich ook nog het gebeuk op de deuren. De doodsangsten die u allemaal uitstond toen het allemaal gebeurde".

"Ze citeren ook uit gerechtelijke documenten die we zelf nog niet eerder hadden gezien. In een van die documenten staat dat een van de opgepakte militieleden heeft verklaard aan het gerecht dat het wel degelijk de bedoeling was om als ze vicepresident Mike Pence - die de stemming moest bekrachtigen - hadden gevonden, dat ze die hadden willen doodschieten. Net als Nancy Pelosi wier brein ze uit elkaar hadden doen willen doen spatten, letterlijk citaat uit zo'n gerechtelijk document",aldus Björn Soenens in Washington.

"Ze citeren ook uit audiofragmenten waarin Donald Trump functionarissen onder druk zette om de uitslag te veranderen, de dreigementen die er gebeurden. Bottom line van wat de aanklagers zeggen: dit was geen toeval, de bestorming van het Capitool stond in de sterren geschreven en de president - nu ex-president - heeft 9 weken lang zijn achterban opgejut. Dat punt proberen ze te maken",  vat Soenens het samen. 

Bekijk het verslag van Thomas De Graeve uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Trump woedend op advocaten

Trump zou gisteren alvast in woede zijn ontstoken na het optreden van zijn twee advocaten Bruce Castor en David Schoen, dat hebben zowel CNN als Fox News op gezag van niet nader genoemde bronnen gemeld. De oud-president zou de debatten vanuit zijn nieuwe woonplaats in Florida hebben gevolgd en vooral ontevreden zijn over zijn advocaat Castor.

Castor zei namelijk dat de Democratische aanklagers "goed werk" hebben geleverd en hij had veel lof voor de Senaat die moet oordelen of Trump zich al dan niet heeft bezondigd aan "aanzetten tot opstand". Bovendien hebben beide raadslieden met elkaar gewisseld. Aanvankelijk zou Schoen als eerste pleiten, maar het werd uiteindelijk Castor.

Toch zei Castor tegen verslaggevers dat Trump zijn ongenoegen tegenover hem niet heeft geuit. Schoen wou niets zeggen in verband met de eventuele woede van zijn cliënt. Er zijn in de Amerikaanse media berichten verschenen dat Schoen voortaan op de voorgrond zou treden als verdediger van de miljardair.

(Lees verder onder de foto)

Donald Trump
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoek in Georgia naar poging om verkiezingsuitslag te beïnvloeden

Ondertussen heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de Amerikaanse staat Georgia, Brad Raffensperger, een onderzoek geopend naar een poging van  Trump om de verkiezingsuitslag in die staat terug te draaien.

Het onderzoek komt er omdat Trump in een telefoongesprek op 2 januari Raffensperger onder druk zette om de verkiezingsuitslag in de staat ongeldig te verklaren op basis van beweringen over stemfraude. Trump zou de "secretary of state" hebben opgedragen om "genoeg stemmen te vinden" om zijn verkiezingsnederlaag in Georgia terug te draaien. "Het enige dat ik wil, is dat je 11.780 stemmen vindt", zou Trump hebben gezegd.

Het kantoor van de secretary of state doet onderzoek naar de klachten die zijn binnengekomen

Woordvoerder van Raffenspergers kabinet

"Het kantoor van de secretary of state doet onderzoek naar de klachten die zijn binnengekomen", zegt Walter Jones, een woordvoerder van Raffenspergers kabinet. Volgens de woordvoerder gaat het om een administratief onderzoek dat zich richt op het "vinden van feiten". "De procureur-generaal beslist over toekomstige juridische stappen", aldus Jones.

 Het parket van Georgia van zijn kant stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar de pogingen van Trump om het verkiezingsresultaat in de staat te verwringen, zo hebben woensdag meerdere Amerikaanse media gemeld.

Volgens experts heeft Trump mogelijk meerdere verkiezingswetten overtreden door Raffensperger onder druk te zetten, waaronder samenzwering om verkiezingsfraude te plegen en het opzettelijk belemmeren van de uitvoering van verkiezingsplichten. Op het overtreden van deze wetten staan boetes of zelfs een gevangenisstraf.

Meest gelezen