Fans van Britney Spears demonstreren bij de rechtbank in Los Angeles (november 2020)
Represented by ZUMA Press, Inc.

Hebben de ongeruste fans van Britney Spears gelijk? Nieuwe documentaire onderzoekt "strijd voor vrijheid" van popster 

Zijn de fans van popster Britney Spears die de "#FreeBritney-beweging" zijn gestart, minder gek dan het lijkt? Die vraag wordt behandeld in een nieuwe documentaire gemaakt door The New York Times. De film gaat over de carrière van Spears en de juridische strijd die ze voert met haar vader. "Het toont vooral dat we lessen moeten trekken uit hoe we omgaan met sterren", zegt filmjournalist Lieven Trio.

"Framing Britney Spears", zo heet de nieuwe documentaire over de Amerikaanse popzangeres die de laatste jaren meer in het nieuws komt door een juridische strijd met haar vader dan met haar muziek. In de film, die te zien is op streamingdienst Hulu, vertellen vrienden, medewerkers, advocaten én fervente fans hun kant van het verhaal.

Bekijk hieronder een korte trailer (en lees voort onder de video):

Waar komt "#FreeBritney" vandaan?

Spears brak door in 1998 met "Baby one more time" en werd meteen een megaster. Dat ging een aantal jaar heel goed, maar in de tweede helft van de jaren 2000 kreeg ze steeds meer te kampen met mentale problemen en emotionele inzinkingen. Ze stortte meermaals publiekelijk in en ging door het lint, in die mate dat Spears in 2008 onder bewindvoerderschap werd geplaatst. Zowel in haar zakelijke als in haar privéleven had ze geen beslissingsrecht meer. Haar vader, James "Jamie" Spears, en een advocaat, kregen de volledige zeggenschap.

Bijna 13 jaar later geldt dat bewindvoerderschap nog steeds. Heel wat Britney-fans vinden het al van in het begin controversieel. Volgens hen dient het alleen maar om de popster te manipuleren en te controleren. Het is -nog volgens die fans- een dekmantel om haar machteloos te maken, opgezet door misleidende figuren die uit zijn op haar fortuin. De #FreeBritney-beweging leeft al jaren online, maar bij de recente rechtszaken over het bewindvoerderschap kwamen er ook fans opdagen bij de rechtbank.

Lees voort onder de foto.

2020 Getty Images

"Film legt veel elementen samen"

Filmjournalist Lieven Trio heeft met veel aandacht gekeken. "De documentaire biedt weinig nieuwe elementen, maar legt wel veel dingen samen die toch een duidelijk beeld scheppen", zegt hij in "De ochtend". Dat beeld is dat de ongeruste fans van Spears wel degelijk een punt hebben.

Britney Spears communiceert al jaren niet meer met de pers, dat is meteen de achilleshiel van de documentaire

Filmjournalist Lieven Trio

"Het meest overtuigende argument daarin is een recente verklaring van de advocaat van Britney Spears die aangeeft dat de fans min of meer gelijk hebben en dat ze hun steun apprecieert", vertelt Trio. "Spears zelf communiceert niet rechtstreeks met de pers, ook niet met de makers van de documentaire. Dat is meteen ook de achilleshiel: het blijft een beetje gissen. Er zijn geen harde bewijzen."

Dat Spears al jaren niet meer praat met de pers, heeft ertoe geleid dat fans op zoek gaan naar "verborgen boodschappen" in haar Instagramposts en TikTok-berichten. Die analyseren ze dan uitgebreid online. 

De berichten van de zangeres zijn echter meestal vrij vaag. Zo postte ze enkele dagen geleden een video van een optreden enkele jaren geleden, met de boodschap: "wat we ook denken te weten over iemands leven, het is niets vergeleken met de realiteit van de persoon achter de lens". Velen lezen er een reactie in op de release van de documentaire.

Lees voort onder de Instagrampost.

Lessen trekken

"Het is een film die veel zegt over het sterrendom en hoe we omgaan met sterren. We moeten daar lessen uit trekken", zegt Trio. "We hemelen mensen op en op een bepaald moment -zeker als het vrouwen zijn- duwen we ze van hun voetstuk en hebben we daar ook leedvermaak mee. Britney Spears werd na haar mentale problemen een punchline voor grappen, terwijl haar situatie echt niet grappig was."

We hemelen mensen op en op een bepaald moment -zeker als het vrouwen zijn- duwen we ze van hun voetstuk

Filmjournalist Lieven Trio

Hoe gaat het nu verder? Het bewindvoerderschap van vader Spears werd afgelopen zomer nog verlengd. De juridische strijd zal wellicht nog een tijdje voortgaan. "De vraag is of ze nog in dezelfde toestand verkeert als 13 jaar geleden. Dat lijkt niet zo te zijn. Ze functioneert als artieste en rijft de miljoenen binnen. Ze wil vooral dat haar vader niet meer haar bewindvoerder is. Het gaat niet over de begeleiding op zich", zegt Trio.

"Haar vader is voor 2008 grotendeels afwezig gebleven in haar leven. Heeft hij hier financieel belang bij? Het wijst toch in de richting dat hij een graantje wil meepikken van het succes van zijn dochter."

Beluister het gesprek met Lieven Trio in "De ochtend":

Meest gelezen