Camping Heidestrand in Zonhoven maakt zich klaar voor de eerste schaatsers

Op de bootjesvijver van het Heidestrand in Zonhoven worden momenteel roodwitte linten gespannen. Als in het weekend het ijs sterk genoeg is, mogen mensen komen schaatsen of glijden. Het is een traditie die al bestaat sinds de opening van de camping, nu bijna 70 jaar geleden.

"Het zal afwachten worden of we ook echt kunnen schaatsen volgend weekend", zegt Anton Bijnens, uitbater van camping het Heidestrand. "Een echt startschot om te schaatsen gaan we niet geven. De "durvers" zetten als eersten een paar stappen op het ijs, stampen een paar keer flink met hun hakken en als het ijs het niet houdt, krijgen ze natte voeten. En anders, als dat niet gebeurt, is het ijs sterk genoeg. Maar achteraan de vijver is het water dieper. Als je daar door het ijs zakt, is dat erg gevaarlijk. Daarom spannen we linten.” 

Traditie van enkele tientallen jaren

"Al van bij de start van de camping wordt er op de vijver geschaatst", zegt Anton. “Ooit hebben we schaatsen onder een surfplank gebonden. Dat ging snel. Ijs kan echt heel sterk zijn. Soms rijden we er met de tractor op om sneeuw te ruimen. Dat schaatst daarna veel fijner.”

(Lees verder onder de foto:)

Goed opletten voor wakken

“Je moet de vijver wel goed kennen", zegt Bijnens. "De wakken die de eenden openhouden vriezen als laatste dicht. Daar moet je uit de buurt blijven. Daar is het ijs te dun.  Ooit reden we me onze 4x4 te dicht bij zo’n wak, en toen zaten we plots een meter lager.”

Geen warme chocomelk of glühwein door corona

“In het jaar dat de schaatsbaan de Schaverdijn in Hasselt een overdekking kreeg, mochten wij hun schaatsen lenen. Toen kon iedereen in onze  cafetaria schaatsen huren en hadden we chocomelk en glühwein tegen de koude. Door corona zullen de schaatsers het dit jaar zonder die warme drankjes moeten stellen", zegt Anton, "maar ze kunnen nog altijd hun eigen thermos meebrengen natuurlijk.”

Meest gelezen