Radio 2

Daklozen uit Kortrijk en Roeselare op hotel door vriesweer en coronapandemie

In Kortrijk krijgen daklozen een hotelkamer aangeboden, omdat er in de nachtopvang te weinig plaatsen zijn. Door de COVID-19-pandemie werd de nachtopvang afgebouwd om daklozen op een veilige manier te kunnen blijven opvangen. “Maar door de plotse vrieskou is de vraag gestegen en hebben we hotel Focus ingeschakeld", zegt de schepen van Sociale Vooruitgang, Philippe De Coene (SP.A).

Kortrijk heeft normaal gezien plaats voor 24 dak- of thuislozen in de nachtopvang in de Tuighuisstraat. “Maar door corona is de capaciteit verminderd naar 16 bedden. Tot gisteren was dat voldoende, maar met het gure winterweer klopten ineens 20 daklozen aan bij de nachtopvang. Hotel Focus ving 4 daklozen op. We hebben met hen een overeenkomst dat er tot 12 daklozen terecht kunnen in deze winterperiode”, zegt De Coene.

"Ik heb onmiddellijk ja gezegd", zegt Jan Van Baelen van hotel Focus. "Wij hebben het goed in Kortrijk en willen wat teruggeven aan de mensen die het wat minder hebben. Ik zou hen wat extra in de watten willen leggen met een koffietje of zo, maar dat mag niet door de coronacrisis."

Dag- en nachtopvang uitgebreid

De uren van de nachtopvang en de thuisopvang werden Kortrijk uitgebreid. “Zodat we de mensen zoveel mogelijk uit de vrieskou kunnen houden”, vertelt De Coene. “We voorzien ook warme winterkledij. De dagopvang op Overleie vangt mensen overdag op tussen 10.30 uur en 18.00 uur. Hier kunnen 25 mensen overdag terecht en dat lijkt voorlopig voldoende te zijn.”

Ook in Roeselare

In Roeselare doet de nachtopvang een beroep op hotel Den Bonten Os om daklozen mee op te vangen. “We hebben die afspraak al vanaf de start van de coronamaatregelen vorig jaar, waardoor we onze normale capaciteit van 13 naar 6 plaatsen moesten laten zakken. De 8 extra kamers in Den Bonten Os zijn tijdelijk. Begin 2022 wordt het PosThuis aan de Hugo Verrieststraat in gebruik genomen, waar 21 daklozen kunnen worden opgevangen.

Radio 2

Meest gelezen