Dringend pleeggezinnen gezocht voor kinderen in nood, vooral voor baby's

Pleegzorg Limburg is dringend op zoek naar gezinnen die baby's willen opvangen. Het gaat om crisisopvang en het is dus dringend. Momenteel is er geen enkel gezin meer beschikbaar om een baby tijdelijk op te vangen. 

Pleeggezin Limburg luidt de alarmbel. Momenteel is er geen enkel pleeggezin meer beschikbaar dat een baby kan opvangen. "Zo'n pleeggezin moet paraat staan als we bellen om een baby op te vangen", zegt Christel Palmans van Pleegzorg Limburg. "We bellen bijvoorbeeld 's morgens of 's middags om in de loop van de dag of de dag nadien een kindje op te vangen. Dat kan een kindje zijn dat uit het ziekenhuis of een moeilijke thuissituatie komt, of een kindje dat op dat moment in een voorziening verblijft."

"Soms stellen gezinnen zich kandidaat die al kindjes opvangen, die ervaring hebben dus en ook thuis zijn", vertelt Christel Palmans. "Maar het kunnen ook gezinnen zijn waarvan de mama of papa niet buitenhuis werkt of mensen die met hun werkgever afspreken dat ze een tijdje vrijaf nemen als ze een baby opvangen."

Al 9 jaren pleegmama: "Nooit spijt gehad"

Heidi Van Der Veken uit Genk is al 9 jaren pleegmama. "Ik had een artikel in de krant gelezen over pleegzorg", vertelt Heidi  Van Der Veken uit Genk die al 9 jaar pleegmama is. "Ik heb het dan met mijn man besproken. We hebben drie eigen kinderen maar er kon er nog wel eentje bij. We zijn dan naar een info-avond geweest en toen waren we overtuigd. We hebben toen het hele traject gevolgd en zijn gestart. En we hebben nog altijd geen spijt!"

"We hebben aanvankelijk gekozen voor langdurige pleegzorg", gaat Heidi verder. "We kregen toen een baby van drie maanden en die is nog altijd bij ons en al 9 jaar intussen. Daarna hebben we er ook nog crisisopvang bijgenomen. Dat hebben we 5 jaar gedaan en in die tijd hebben we 7 kindjes opgevangen. Sommigen bleven twee weken, anderen een jaar. Tijdens dat traject werd dan uitgezocht hoe het verder moest, of het kindje bijvoorbeeld nog terug naar huis kon of niet."

(lees hieronder verder)

Foto: Designecologist via Pexels

"Pleegkinderen weer laten gaan, is wel moeilijk maar wat telt is dat we voor de kinderen een verschil hebben gemaakt"

Heidi Van Der Veken

"Pleegzorg heeft zoveel vormen", zegt Heidi nog. "Er is natuurlijk crisisopvang en dat is best zwaar. Maar je kan kinderen ook opvangen in het weekend bijvoorbeeld. Dat lijkt misschien weinig maar is voor de kinderen soms een wereld van verschil en iets waar ze iedere week naar uitkijken. Mijn man en ik hebben in ieder geval nooit spijt gehad dat we ons kandidaat hebben gesteld."

Heb je interesse om ook pleegouder te worden, dan vind je meer informatie op de website van Pleegzorg Limburg.

Meest gelezen