Radio 2

Eerste schaatsers testen het ijs uit in Lo-Reninge: "Schaatsen op eigen risico"

Vanmiddag doken op de ondergelopen weiden op de broeken van de IJzer, in Lo-Reninge,  de eerste schaatsers op. Maar eigenlijk is het ijs nu nog te dun om veilig te kunnen schaatsen. 

4,5  centimeter dik is de ijslaag al in Lo-Reninge. Dat lijkt veel, maar is nog onvoldoende om veilig te kunnen schaatsen.  Toch waagden een aantal mensen zich al op het ijs. Op zich is dat niet verboden. Maar burgemeester Lode Morlion (CD&V) verwittigt dat het op eigen risico is. "Op zich kan het niet zo veel kwaad. Op veel plaatsen staat er maar een twintigtal centimeter water. Wie door het ijs zakt, houdt er dan hoogstens een nat pak aan over. Maar hier en daar zijn er ook grachten, die veel dieper zijn. Je kan die niet meteen zien en het is daar een stuk gevaarlijker."  

Eigenlijk is 4 centimeter te weinig om veilig te kunnen schaatsen

Lode Morlion, burgemeester Lo-Reninge

Binnenkort misschien wel veilig schaatsen

Ook vannacht wordt nog stevig wat vorst verwacht en kan het ijs verder aandikken tot 5 centimeter. "De  brandweer houdt bij hoe dik de ijslaag al is en zal laten weten wanneer het voldoende veilig is om het ijs op te gaan", zegt de burgemeester nog. 

Meest gelezen