Fetahype in Vlaanderen nadat Finse foodblogster recept deelt: “In sommige winkels is de kaas uitverkocht”

Een Finse foodblogster zorgt met een supersimpel gerecht voor een ware fetahype. Haar gerecht met een blok fetakaas en wat kerstomaten, gaat viraal. In Finland zou de kaas vaak uitverkocht zijn en ook hier leidt het tot een (kleine) stormloop. “We waren hier niet op voorzien, want feta is een typisch zomerproduct”, zo reageren supermarkten in "De Inspecteur". 

In 2019 riep de Finse foodblogster Jenni Häyrinen 4 februari uit tot Nationale Uunifetapasta-dag. Een dag waarop ze iedereen opriep om haar super­simpele recept voor een pastasaus met fetakaas uit te proberen. Dat zorgde voor een enorme stijging van de verkoop van fetakaas in Finse supermarkten. Soms is de kaas er gewoonweg uitverkocht.

Ook in 2021 gaat haar gerecht viraal buiten de Finse landsgrenzen. Andere foodbloggers nemen haar gerecht over. Het recept verschijnt op Instagram en TikTok en is intussen zo populair dat ook bij ons de fetakaas uit de winkelrekken verdwijnt.

“De trend van Finland is overgewaaid naar België. We merken dat de fetakaas veel meer verkocht wordt dan in dezelfde periode vorig jaar. In sommige winkels is de kaas zelfs uitverkocht”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Het heeft volgens mij ook te maken met de coronacrisis, waarbij mensen meer thuis koken en experimenteren met nieuwe gerechten.”

De stijging kwam als een verrassing volgens Dekelver: “De grote vraag naar fetakaas is onverwacht, want feta is een typisch zomerproduct. Het wordt vooral gebruikt in slaatjes, en daar is het nu het weer niet voor. Dus we gaan extra fetakaas bestellen bij onze leverancier.”

De trend van Finland is overgewaaid naar België. We merken dat de fetakaas veel meer verkocht wordt dan in dezelfde periode vorig jaar

Woordvoerders van Delhaize en Albert Heijn

Ook bij Albert Heijn zien ze een stijging in de verkoop van fetakaas. Ann Maes: “We hebben de voorbije week 25 procent meer fetakaas verkocht. De voorbije dagen stijgt dat zelfs tot 35 procent. Het gaat ongelooflijk hard. We hadden het wel een beetje zien aankomen en we spelen op de hype in.”

“Als je toch geen fetakaas vindt, koop dan de gelijkaardige witte kaas die gemaakt wordt in Denemarken of Duitsland. De kaas zit in ongeveer dezelfde verpakking, maar mag geen fetakaas genoemd worden. Want de naam ‘feta’ is voorbehouden voor Griekse kaas.”

Ann heeft het recept al geprobeerd. “Het is supersimpel. De oven en de ingrediënten doen het werk voor jou.” 

Bij Colruyt en Lidl zien ze geen specifieke stijging in de verkoop van fetakaas. 

Meest gelezen