Justin Horrocks

Verkoop van slaapmiddelen sterk gestegen afgelopen jaar: "Impact van coronacrisis duidelijk voelbaar"

De verkoop van slaapmiddelen in België is afgelopen jaar sterk gestegen. Dat meldt Febelco, de grootste toeleverancier van geneesmiddelen aan de apotheken. Zowel bij de slaapmiddelen op voorschrift als bij de zogenoemde ‘zachtere’ slaapmiddelen, die zonder voorschrift te verkrijgen zijn in de apotheek, is er een duidelijke stijging. "Dit is een verontrustende evolutie."

Voor de slaapmedicatie die vrij te verkrijgen is, gaat het voor heel 2020 over een stijging met 10 à 11 procent op jaarbasis, maar voor december gaat het zelfs over 41 procent extra vergeleken met december 2019. “Voor januari gaat het ook deze richting uit. De evolutie was al langer aan de gang, maar wat we de laatste maanden vaststellen, is ronduit spectaculair”, zegt Olivier Delaere, CEO van Febelco daarover.

“De impact van de coronacrisis is duidelijk voelbaar”, luidt het. Voor de stijging van de zachte slaapmiddelen – bijvoorbeeld met melatonines of plantaardige middelen – zijn er naast corona nog andere verklaringen, zegt Delaere. Mensen grijpen er makkelijker naar omdat er geen voorschrift nodig is, en het gamma is ook veel breder geworden. 

“De innovatie speelt zeker mee, er zijn nu tamelijk veel producten met een goede efficiëntie”, zegt Delaere. Tegelijk raden artsen patiënten ook vaker zachte slaapmiddelen aan, omdat hen gevraagd is om minder de klassieke slaapmedicatie voor te schrijven, om hen niet meteen op de ‘zwaardere’ producten te zetten. België was binnen Europa immers sowieso al een koploper voor slaappillen op voorschrift. 

We willen geen voorbarige conclusies trekken, maar deze evolutie lijkt ons verontrustend

Olivier Delaere, CEO Febelco

Maar ook in de categorie van de zwaardere slaapmedicatie is de stijging opvallend: in 2020 werd een stijging van 3,4 procent vastgesteld. “Dat lijkt nog mee te vallen, maar het is een markt met ruim 6 miljoen verkochte eenheden op jaarbasis. Het gaat dus om zo’n 200.000 producten extra op basis van benzodiazepines.” 

Dit is geen goede evolutie, zegt Delaere nog. De slaappillen op voorschrift kunnen neveneffecten hebben en verslavend werken. De laatste jaren was de verkoop van slaapmiddelen op voorschrift gestabiliseerd of zelfs licht gedaald, maar die trend is nu dus gekeerd.

Febelco zegt over de link met corona nog het volgende: “We willen geen voorbarige conclusies trekken over het mentale welzijn van de bevolking of alarmsignalen uitsturen, maar de evolutie lijkt ons toch verontrustend.” 

Meest gelezen