Belgische kortfilm maakt kans op Oscarnominatie, onze inzending voor Beste niet-Engelstalige Film haalt shortlist niet

De Belgische inzending "Filles de joie" maakt geen kans meer op een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige Film. Bij de kortfilms maken we wél nog kans op een Belgisch beeldje: de kortfilm "Da Yie" van de Antwerpse filmmaker Anthony Nti staat op de shortlist van kanshebbers voor een nominatie. De nominaties worden bekend gemaakt op 15 maart. De Oscar-uitreiking vindt plaats op 25 april. 

De Belgische kortfilm "Da Yie" van de Antwerpse filmmaker Anthony Nti maakt nog kans op een Oscarnominatie. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds bekendgemaakt. De film gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in Ghana kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden.

Anthony Nti is een jonge Antwerpse filmmaker die in 2016 al veel lof en een hele resem festivalselecties binnenhaalde met zijn RITCS-bachelorfilm "Boi". Voor de opnames van "Da Yie" ging hij draaien op locatie in zijn geboorteland Ghana.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Geen Oscar voor Belgische inzending in categorie niet-Engelstalige film

"Filles de joie" vertelt het verhaal van drie vrouwen die een dubbelleven leiden in de seksindustrie. De vrouwen worden vertolkt door Sara Forestier, Noémie Lvovsky en Annabelle Lengronne. In november had een nationale jury, waarin zowel leden van de Vlaamse als van de Franse gemeenschap zetelen, de film uitgekozen als Belgische inzending voor de Oscars.

Maar "Filles de joie" staat dus niet op de shortlist. Onder meer de Deense tragikomedie "Drunk" van regisseur Thomas Vinterberg staat wel op de lijst, die in totaal vijftien films telt. Ook de Tunesische film "The Man Who Sold His Skin", met Koen De Bouw in een hoofdrol, maakt nog altijd kans op een beeldje. En ook de Bosnische prent "Quo Vadis, Aida", met Johan Heldenbergh, kan nog een beeldje in de wacht slepen.

Op 15 maart zal worden bekendgemaakt welke films een nominatie verdienden. De 93e ceremonie van de Oscars vindt dit jaar plaats op 25 april, in het Dolby Theater in Los Angeles.

Belga

Meest gelezen