Grenscontroles hervat in Noord-Ierse havens

In de Noord-Ierse havens worden de grenscontroles op goederen hervat. De controles op verhandelde goederen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië werden meer dan een week geleden opgeschort wegens bedreigingen aan het adres van het controlepersoneel.

Het gaat om de controles van DAERA, het Noord-Ierse agentschap voor landbouw en milieu. Een woordvoerder van het agentschap bevestigt de herstart. De politie evalueerde de mogelijke risico's en er zijn ook nieuwe procedures om bedreigingen aan medewerkers te behandelen.

De controles in de havens van Belfast en Larne werden op 2 februari opgeschort, nadat lokale autoriteiten aan de alarmbel hadden getrokken wegens agressief gedrag tegen medewerkers.

Grenscontroles zijn heikele kwestie

De grenscontroles, een gevolg van de brexit, zijn een heikele kwestie. Ze werden ingevoerd na afloop van de overgangsperiode waarbij Groot-Brittannië ruim een maand geleden uit de Europese eengemaakte markt stapte. Om de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland open te houden, kwam een regeling uit de bus waarbij de grens in de Ierse Zee komt te liggen.

Maar dat ligt veelal zeer gevoelig in het Unionistische kamp, omdat ze helemaal niet willen weten van een grens en bijhorende controles, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. In het Republikeinse kamp blijft het openhouden van de echte grens tussen Noord-Ierland en Ierland dan weer de grootste bekommernis.

De grensafspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in het terugtrekkingsakkoord moeten vermijden dat het Ierse vredesproces in gevaar komt door de herinvoering van fysieke controles op de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland.

Meest gelezen