Radio 2

Ieper strooit uitzonderlijk op alle wegen: "Risico op ongevallen door gladheid is te hoog"

In Ieper gaan ze vandaag op alle wegen zout strooien. Tijdens een winterprik strooit de technische dienst van de stad normaal gezien op de grote invals- en verbindingswegen en in de schoolomgevingen. Maar voor de veiligheid wijkt Ieper vandaag voor het eerst af van dat strooiplan. 

Tijdens winterprikken strooide Ieper de voorbije jaren telkens op een vast traject van 108 kilometer. "Maar nu wijken we uitzonderlijk af van het strooiplan", zegt de burgemeester van Ieper, Emmily Talpe (Open Ieper). "De hoofdreden is de veiligheid. Er worden uitzonderlijke winterdagen voorspeld, waardoor het nog een tijdje gevaarlijk glad blijft. Er is dus een verhoogd risico op ongevallen en dat risico willen we beperken."

210 kilometer extra

De technische dienst moet vandaag 210 kilometer extra wegen bestrooien met zout. “We hebben 90 ton zout extra besteld voor deze inspanning", zegt de schepen van Openbaar Domein, Ives Goudeseune (SP.A). “We willen een hogere veiligheid, ook op de meest afgelegen plekken. Denk maar aan de rondes van de postbodes en zorgkundigen en het vrachtvervoer voor landbouwers.”

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Ook in Zonnebeke

In buurgemeente Zonnebeke hebben ze dinsdag al alle wegen van zout voorzien. In het verleden heeft de technische dienst van de gemeente dat ook al moeten doen. “Maar het blijft wel uitzonderlijk. Het is zeker al jaren geleden dat we nog alle wegen bestrooid hebben", zegt burgemeester Dirk Sioen (#TEAM8980). “Ons strooiplan dekt normaal gezien 80 kilometer aan wegen, maar nu hebben we 200 kilometer aan wegen bestrooid."

Meest gelezen