Morgane Gielen

Jonge messenmaker wordt cultuurkampioen van Kortenberg

Sander Miesse mag zich cultuurkampioen van Kortenberg noemen. Dankzij zijn passie voor messen maken, heeft hij de titel gewonnen. Niet zomaar messen, maar wel exemplaren om mee te koken. Zijn handelsmerk is de Moustache. Niet alleen zijn eigen snor maar ook de naam van het paradepaardje onder zijn messen. 

Sander Miesse is nog maar 29. En toch heeft hij al vijf jaar zijn eigen bedrijfje dat ambachtelijke keukenmessen maakt. Instapmodel is de Moustache. Een messenreeks die laagdrempelig is qua prijs en gebruik. Zijn passie wordt nu in de bloemetjes gezet in Kortenberg. Want Sander mag zich cultuurkampioen van de gemeente noemen. 

Dat Sander messen maakt, is voor zijn omgeving geen verrassing. Want al heel zijn leven is hij geboeid door messen en wapens. "Die fascinatie zit in mijn bloed. Als klein manneke werd mijn moeder bij de directeur geroepen, omdat ik een miniscuul zakmesje bij me had. Ik zat toen in het tweede kleuterklasje.  Ik was altijd met messen en zwaarden aan het spelen.  Toen ik 18 was en op kot zat, had mijn moeder niets meer te zeggen en wilde ik een mooi zakmes kopen. Maar dat lag boven mijn budget als student, het kostte 4.000 euro. Daar viel ik toch van achterover. Omdat ik mechanica had gestudeerd, besloot ik om het dan maar zelf te maken. " 

Ik kan er van leven, maar als starter is het moeilijk. Je moet heel hard werken, veel risico's nemen om uiteindelijk ergens te geraken

Sander werkt voltijds aan zijn messen en kan er ook van leven. "Momenteel lukt dat inderdaad, maar als starter is het erg moeilijk. Het is heel hard werken, veel risico's nemen om uiteindelijk ergens te geraken. Dat zie je ook aan het aantal messenmakers in België. Die kan je op één hand tellen."

Toch vinden klanten de weg naar Sander. "Het gaat vooral om gepassioneerde koks. Dat zijn hobbykoks, maar evengoed sterrenzaken. Mensen die de waarde van een goed mes kennen. Eén waar je geen druk op moet uitoefenen. Als je je mes op een tomaat zet, moet dat daar doorvallen. 90% van de messen moet je duwen, en dan plet je je voeding en verlies je veel van de smaak en sappen."  Duidelijk een gepassioneerde winnaar van de cultuurprijs daar in Kortenberg. 

Morgane Gielen

Meest gelezen