Alex Buirds

Leuvense handelaars willen af van verplichting om alleen te winkelen: "Samen slapen mag, waarom samen winkelen niet?"

Opvallend pleidooi van de voorzitter van de handelaarsvereniging Liefst Leuven: schaf de verplichting om alleen te winkelen af.  De richtlijn, een van de vele coronamaatregelen, houdt de mensen tegen om te winkelen, zegt de voorzitter. Hij stelt als alternatief voor om koppels op afspraak te laten winkelen. 

“Afstand houden,  mondmasker dragen, handen ontsmetten, contacten zo veel mogelijk beperken, het zijn allemaal goede maatregelen,“ zegt Marc Van de Velde, de voorzitter van handelaarsorganisatie Liefst Leuven. Maar de richtlijn om alleen te winkelen noemt hij absurd. "Die richtlijn zou best verdwijnen", vindt hij.

Te gek

"Je mag met je partner de hele nacht in bed liggen, samen in een auto of een overvolle bus of tram naar de stad rijden, maar niet samen een winkel binnen gaan. Dat is werkelijk te gek voor woorden", zegt Van de Velde. "En wat erger is, het is ook bijzonder nadelig voor de handel. Welke vrouw staat immers toe dat haar man helemaal alleen kleren en schoenen gaat kopen? Geen enkele. Dat is geen cliché, ik kan ervan meespreken (lacht). Schrap die regel dan ook, liever vandaag nog dan morgen, de handel heeft het zo al moeilijk genoeg", pleit de voorzitter.

Op afspraak

Van de Velde heeft een alternatief. Hij stelt voor dat koppels op afspraak zouden kunnen winkelen, in de winkels waar dat kan. Hetzelfde zou moeten kunnen voor twee vriendinnen, die samen willen shoppen, vindt hij.  Van de Velde pleit meer algemeen voor zo weinig mogelijk beperkende maatregelen voor winkels en horeca. "De sector heeft het bijzonder moeilijk, de cijfers zijn heel slecht. Laat ons dan ook niet te veel muren opwerpen", besluit Van de Velde zijn pleidooi. 

Meest gelezen