Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

WHO: "Vaccin AstraZeneca geschikt voor 65-plus", na krokus basisonderwijs en eerste graad secundair voltijds naar school

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat het coronavaccin dat ontwikkeld werd door AstraZeneca ook geschikt is voor 65-plussers. De Hoge Gezondheidsraad van ons land, die vorige week had geadviseerd om het vaccin in ons land niet toe te dienen boven de 55, zal haar advies binnen enkele weken herbekijken. Lees alle updates over het coronavirus in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Na de krokusvakantie zal zelfde situatie gelden als vóór de afkoelingsweek

Na de krokusvakantie zullen de leerlingen van het basisonderwijs en de eerste graad van het middelbaar opnieuw voltijds naar school kunnen gaan. Voor de tweede en derde graad zal het opnieuw halftijds afstandsonderwijs zijn. 

Daarmee zal na de krokusvakantie in het onderwijs dezelfde situatie gelden als voor de afkoelingsweek, die momenteel aan de gang is. Scholen hoeven zo in de vakantie geen nieuwe maatregelen voor te bereiden en het personeel, leerlingen en ouders hebben meteen duidelijkheid, luidt het.

Momenteel is er dus wel een afkoelingsweek, waarbij de leerlingen in het middelbaar in deze week voor de krokusvakantie allemaal afstandsonderwijs van thuis uit krijgen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

WHO: "Vaccin AstraZeneca ook geschikt voor 65-plussers"

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat het coronavaccin dat ontwikkeld werd door AstraZeneca ook geschikt is voor 65-plussers. De groep vaccindeskundigen van de WHO is tot die conclusie gekomen. Zij raden ook aan om het vaccin te gebruiken in landen waar er varianten van het coronavirus circuleren die het vaccin mogelijk minder effectief maken.

Het Britse laboratorium AstraZeneca ontwikkelde het vaccin samen met de universiteit van Oxford, maar er rezen twijfels over de werkzaamheid ervan bij oudere mensen omdat er daar te weinig onderzoeksgegevens zijn. Het vaccin kreeg wel goedkeuring van onder meer het Europese geneesmiddelenagentschap en het Verenigd Koninkrijk vaccineert al sinds december de bevolking met het vaccin.

Corinne Vandermeulen, professor vaccinologie aan de KU Leuven, vindt niet dat België te voorzichtig is geweest. "Ik lees (in het advies van de WHO, red.) dezelfde zaken die al eerder aangehaald zijn bij de Belgische beslissing. Het blijkt te moeilijk om een goede evaluatie te maken voor ouderen, omdat er te weinig ouderen in de studies zijn meegenomen. Het is nu uitkijken naar andere gegevens uit nieuwe studies. Eind maart of in april zullen we die cijfers in principe hebben," zegt ze in "De wereld vandaag". Dan kan er dus bijgestuurd worden. Vandermeulen verwacht wel dat het ook goed zal werken bij ouderen. 

In ons land heeft de regering vorige week beslist om het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet toe te dienen bij 55-plussers, na daarover advies te hebben ingewonnen bij de Hoge Gezondheidsraad. Die beslissing heeft op termijn gevolgen voor de vaccinatiestrategie van ons land. België heeft 7 miljoen dosissen besteld van het AstraZeneca-vaccin. Het ging om een voorlopig advies, zegt professor Steven Callens, lid van de Hoge Gezondheidsraad. "Van zodra er nieuwe gegevens binnen zijn, kunnen we het advies aanpassen. Dat is ook wat de Hoge Gezondheidsraad zal doen, binnen enkele wkeen hoogstwaarschijnlijk."

Duitsland verlengt lockdown tot 7 maart, met enkele versoepelingen

Duitsland verlengt de lockdown die er wegens de coronapandemie van kracht is, tot 7 maart. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de premiers van de zestien deelstaten beslist.

Er komen wel enkele beperkte versoepelingen: deelstaten mogen vrij beslissen om scholen weer te heropenen, terwijl kappers vanaf 1 maart opnieuw aan de slag mogen.

De lockdown is in Duitsland sinds november van kracht. Momenteel ziet de Duitse regering nog geen opening om de lockdown los te laten. Vooral de nieuwe varianten van het coronavirus die zich snel verspreiden, baren zorgen.

Wanneer de zevendaagse incidentie - het aantal bevestigde coronabesmettingen per 100.000 inwoners - stabiel blijft op maximaal 35, zouden winkels, musea en bepaalde bedrijven waarvan de activiteiten nu stilliggen, de deuren weer kunnen openen.

Viroloog Steven Van Gucht: "Voor de huidige stabiele situatie had ik voor de kerstvakantie willen tekenen"

Evenementensector reageert tevreden op financiële steun uit Vlaanderen

De organisatoren van zomerfestivals en andere evenementen reageren tevreden op de extra steun die de Vlaamse regering aangekondigd heeft. Die komt over de brug met 60 miljoen euro voor de evenementensector, zodat die binnenkort weer aan de slag kan zodra het virus het toelaat. 

“We zijn daar zeker tevreden mee”, zegt Bruno Schaubroeck van de Event Confederation in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Er is niet alleen de financiële steun, niet enkel voor de festivals maar voor de bredere evenementensector trouwens, maar dit zien we ook als een signaal vanuit de politiek dat er samen naar gekeken wordt hoe wij weer aan het werk kunnen gaan, en dat geeft perspectief.”

Hoe en wanneer evenementen plaats kunnen vinden, daarover wordt nog druk gepraat met alle betrokkenen. “Wij hebben de laatste maanden goed overlegd met de kabinetten en wij hebben gemerkt dat de virologen de conversatie open houden. Wij zijn extreem dynamisch, wij kunnen heel snel reageren. Kijk maar naar de vaccinatiecentra die we hebben opgericht. Wij bouwen vaccinatiedorpen waar 3000 mensen per dag kunnen langskomen om gevaccineerd te worden – dan moet een vakbeurs met 3000 mensen stilaan ook kunnen doorgaan.” 

Alle mogelijke oplossingen worden onderzocht, zegt Schaubroeck: “Wat zou aan de hand van sneltesten een oplossing kunnen zijn voor een bepaald type van evenementen? Hoelang mogen die testen op voorhand uitgevoerd worden, 72 uur, 48 uur? Mag je dat huis doen, enzovoort. Tegelijkertijd bekijken we ook controles aan de ingang, er zijn heel veel evenementen waar dat fysiek mogelijk is – natuurlijk hoe groter het evenement, hoe moeilijker dat wordt.” 

En de tijd dringt: “We kunnen het economisch gezien niet opnieuw aan dat alles stil blijft liggen. We hebben eigenlijk al vier seizoenen gemist: vorig voorjaar, de zomer en het najaar, en nu weer het voorjaar. We moeten dus met een positieve ingesteldheid vooruit kijken, zodat we opnieuw met rendabele projecten aan de slag kunnen.”

Elton John in promospot voor coronavaccinatie

De Britse zanger Elton John (73) en de Britse acteur Michael Caine (87) hebben meegewerkt aan een promotiespot voor de vaccincampagne van de Britse gezondheidsorganisatie NHS. In het spotje nemen de prominente Britten deel aan een auditie voor de campagne. Elton John wordt met een knipoog bedankt voor zijn deelname, nadat hij overklast is door Michael Caine. "Laat de kleine jongen (Elton John) weten dat hij de job niet heeft gekregen", zegt de regisseur na afloop.

Videospeler inladen...

Politie moet deur forceren om lockdownfeestje stil te leggen op Antwerps Eilandje

In Antwerpen heeft de politie gisterenavond een lockdownfeestje stilgelegd in een appartement aan Kattendijkdok-Westkaai op het Eilandje. Enkele buren hadden melding gemaakt van geluidsoverlast en toen de politie arriveerde, hoorde die inderdaad luide muziek en verschillende zingende stemmen in het appartement. De aanwezigen weigerden echter de politie binnen te laten, waardoor die zich genoodzaakt zag om - met de toestemmingen van het parket - de toegangsdeur te forceren.

Ook de buren zouden al hebben aangebeld bij het appartement met de vraag om stiller te zijn. Toen de politie aanklopte en zich kenbaar maakte, kwam er eerst geen reactie, maar bij een tweede poging werd plots de muziek uitgezet en werd het muisstil. "Opnieuw belde en klopte de politie aan, zonder resultaat", aldus de Antwerpse politie. "Gezien de aanwezigen de deur niet wilden openen, kreeg de politie van het parket de consignes mee om binnen te gaan op basis van heterdaad. Maar de deur was een beveiligde deur, wat maakt dat die beschadigd zou worden als ze diende geforceerd te worden. Dat is ook meermaals meegegeven aan de aanwezigen, maar ook dan, anderhalf uur na de oproep al, bleven de aanwezigen weigeren om de politie binnen te laten. De expertise van het snelleresponsteam is gebruikt om de deur te openen."

Binnen trof de politie uiteindelijk vier personen aan die de indruk gaven te slapen, ondanks dat ze avondkledij droegen. Nog een vijfde aanwezig bevond zich in een kast. Niemand zou een mondmasker hebben gedragen. "Alle aanwezigen zijn geidentificeerd en er is een proces-verbaal opgesteld", klinkt het nog. "De politie liet wie er op bezoek was meteen vertrekken."

Leerkrachten nemen speekseltest af bij zichzelf in nieuw proefproject

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft in samenwerking met de ministers van Onderwijs in ons land een proefproject goedgekeurd dat de vroegtijdige opsporing van mogelijke besmettingen in scholen mogelijk moet maken.

In dit project zullen leerkrachten en omkaderend personeel wekelijks thuis bij zichzelf ochtendspeeksel afnemen. Het speeksel zal vervolgens getest worden op COVID-19 door middel van een zogenoemde PCR-analyse.  Omdat het speeksel thuis wordt afgenomen (door de leerkracht zelf), is er geen risico om anderen te besmetten en is er ook geen beschermend materiaal of extra personeel nodig. De speekseltesten vormen dus een relatief gemakkelijke manier om eventuele besmettingen vroeg op te sporen en te vermijden dat leerlingen of hele klassen en scholen besmet worden.

Om de leerkrachten en het omkaderend personeel dat deelneemt aan het project te steunen en een gevoel van een gemeenschappelijk engagement te creëren, wordt in de deelnemende scholen tegelijk een motivatiecampagne gelanceerd.  De campagne richt zich niet alleen naar de leerkrachten en het ondersteunend personeel, maar ook naar alle leerlingen en hun ouders.

Het project zal starten met enkele pilootscholen in het basis en secundair onderwijs in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In de pilootfase gaat het in totaal om ongeveer 2.000 tot 2.500 leerkrachten en/of omkaderend personeel. De selectie en de coördinatie van de projecten gebeurt door de deelstaten. 

Het project start in de week van 22 februari, loopt zes weken, en wordt gefinancierd door de deelstaten en de federale overheid.  Dit project werd ontworpen in samenwerking met de Taskforce Testing van het Regeringscommissariaat. De promotor van het project is professor Herman Goossens (Universiteit Antwerpen). Het project zal na 3 en 6 weken worden geëvalueerd.

Europees Commissievoorzitter von der Leyen: "We zijn te optimistisch geweest over massaproductie vaccins"

De Europese Unie is te optimistisch geweest over de massaproductie van vaccins tegen COVID-19. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag toegegeven tijdens een debat in het Europees Parlement over de Europese vaccinatiestrategie. Ze gaf ook toe dat haar Commissie in de fout is gegaan met betrekking tot de Ierse grens. 

"We zijn nog niet waar we moeten zijn in het gevecht tegen het virus", zei von der Leyen. "We waren te laat met de goedkeuring van vaccins en te optimistisch over de massaproductie ervan. Daarnaast hebben we er te veel op vertrouwd dat de dosissen die we besteld hebben op tijd zouden worden geleverd. Daar moeten we lessen uit trekken."

Ook Stella Kyriakides, Europees commissaris voor Volksgezondheid, zegt dat het tempo van de vaccinatiestrategie omhoog moet. De Europese Commissie ligt al een tijdje onder vuur voor de traagheid van de Europese vaccinatiestrategie. 

Von der Leyen gaf ook haar fout toe wat betreft het idee om controles te organiseren op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in het kader van de exportcontrole van de coronavaccins. "Er zijn fouten gemaakt en dat betreur ik ten zeerste", klinkt het. "Maar mijn Commissie doet er alles aan om de vrede in Noord-Ierland te bewaren, zoals we tijdens het hele brexit-proces hebben gedaan."

Bekijk hieronder de journaalreportage over het vaccinatiedebat in het Europees Parlement: 

Videospeler inladen...

Kosteloos omboeken bij Brussels Airlines verlengd tot eind mei

De mogelijkheid om kosteloos om te boeken wordt bij de luchtvaartmaatschappijen van de groep Lufthansa verlengd tot eind mei. Dat meldt de groep woensdag

Sinds eind augustus kunnen alle vluchten van Brussels Airlines, Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines en Eurowings gratis omgeboekt worden. Oorspronkelijk was het aanbod geldig voor (her)boekingen tot eind februari, maar nu wordt het flexibele aanbod verder verlengd. Alle tickets van Brussels Airlines en de andere Lufthansa Group-maatschappijen kunnen gratis worden omgeboekt zo vaak als gewenst tot 31 mei 2021, als de omboeking ook voor die datum wordt uitgevoerd. Na die datum is nog één gratis omboeking mogelijk.

Brussels Airlines had het klanten vorig jaar al mogelijk gemaakt hun tickets gratis om te boeken. Het geldt wereldwijd voor alle nieuwe reservaties in alle tariefklassen op korte, middellange en langeafstandsroutes. De luchtvaartmaatschappij waarschuwt wel voor extra kosten als bijvoorbeeld de oorspronkelijke boekingsklasse niet langer beschikbaar is bij omboeking naar een andere datum of naar een andere bestemming.

Ook tickets die voor 31 augustus 2020 waren uitgegeven, kunnen nog tot 31 mei 2021 worden omgeboekt voor reizen tot en met 31 december 2021.

Meest gelezen