Pixabay

Mogen dieren nu buiten in de kou staan of niet? Natuurhulpcentrum: "Het kan, met droge beschutting en voer"

Het dierenasiel van Genk vraagt om honden de komende dagen zoveel mogelijk binnen te houden. Een buitenhond is er namelijk overleden door onderkoeling, dat schrijft Het Belang van Limburg. Op sociale media passeert ook heel wat commentaar op paarden die dezer dagen buiten blijven staan. Maar is de vrieskou dan echt zo gevaarlijk voor dieren, en voor welke? Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zet de puntjes op de i. 

"Bij honden hangt alles af van waar je hondenhok gelegen is en of er droog  stro en voeder ligt", reageert Sil Janssen op de oproep van het asiel in Genk. "Ook het soort hond is belangrijk. Een oud mager diertje zet je best niet buiten, maar een stevige gezonde hond kan dan weer beter tegen de kou. Warmte is hoe dan ook belangrijk in deze periode."

Sommige paarden verdragen tot -20 graden
Patrick Roelands uit Borgloon

Eén van de klassiekers die vasthangen aan vrieskou is een klacht over paarden die buiten in de wei blijven staan. Ook het Natuurhulpcentrum krijgt daar veel vragen rond. "We hebben heel wat ongeruste mensen aan de telefoon. Ook hier is de vraag om welk soort paard het gaat. Heb je een Arabische volbloed of een boerenknol? Dat is een belangrijk onderscheid, want een boerenpaard kan bijvoorbeeld ettelijke graden koude verdragen. Je paard moet sowieso een droge plek, zoals een stal, hebben. Paarden kiezen zelf of ze daar dan in gaan staan, en dat is niet altijd het geval." Dat beaamt paardenliefhebber en -eigenaar Patrick Roelands uit Borgloon. "Paarden hebben een speciale vacht, die isolerend werkt. Ze kunnen dus heel wat sneeuw en kou aan. Sommige paarden verdragen tot -20 graden."

"Voedsel is ook heel belangrijk", vervolgt Sil Janssen. "Met een lege maag in deze temperaturen blijven staan, is onmogelijk. Dieren hebben energie  nodig in deze vrieskou en zonder voedsel worden ze sneller zwak. Dat geldt ook voor wilde dieren. De zwakkere beestjes krijgen het nu hard te verduren en daarvan komen er nu veel bij ons binnen. Nu heel veel voedsel ergens achterlaten, is dan ook weer geen goed idee. Je kan beter doorheen het jaar op één zelfde plek kleine hoeveelheden voedsel leggen, zodat zwakkere dieren die plek leren kennen en daar tijdens de vrieskou energie kunnen opdoen."

Pexels-Matheus Bertelli

Meest gelezen