Radio 2

Zijn burgemeester en schepen van Moorslede al gevaccineerd? "Neen" volgens hen, "ja" zeggen getuigen

Hebben de burgemeester van Moorslede, Ward Vergote (Visie), en één van zijn schepenen al een coronavaccin gekregen of niet? Het gerucht doet al een tijdje de ronde dat ze op 18 januari een eerste prik kregen, in het rusthuis van Moorslede. Een anonieme getuige heeft aan onze redactie verklaard dat ze de burgemeester en schepen heeft gezien, toen ze naar het rusthuis kwamen om een vaccin te krijgen. Burgemeester en schepen ontkennen: "We hebben de kans gekregen, maar zijn er niet op ingegaan." De 3 oppositiepartijen eisen nu duidelijkheid. 

De burgemeester van Moorslede en een schepen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus met overschotjes uit het woonzorgcentrum Maria Middelares. Dat is wat een anonieme getuige aan de redactie van Radio 2 West-Vlaanderen heeft verklaard, maar ook wat meerdere getuigen aan de 3 oppositiepartijen van Moorslede (Pro, N-VA en Groep A) hebben verteld. 

"We hebben via verschillende kanalen gehoord dat verschillende leden van het college van burgemeester en schepenen voor hun beurt gevaccineerd zouden zijn in het woonzorgcentrum", zegt Ward Gillis (Pro). Hij spreekt in naam van de 3 oppositiepartijen uit Moorslede.

Schandalig

"De vaccins zouden 3 weken geleden toegediend zijn. Die vaccins zijn uiteraard voorbehouden voor de mensen uit de eerstelijnszorg, zoals verpleegkundigen, dokters en kinesisten. We kregen van het zorgpersoneel de boodschap dat ze het schandalig vinden dat politici een vaccin gebruiken dat eigenlijk bedoeld was voor iemand uit de zorg. Dat ondermijnt het functioneren en de geloofwaardigheid van deze politici", zegt Gillis nog.

De burgemeester ontkent dat hij al gevaccineerd is: "Ik heb wel meerdere keren de kans gekregen om te gaan voor een vaccin, maar ik ben er niet op in gegaan. Ik heb voorrang gegeven aan de mensen van de minder mobielen centrale en aan thuisverpleegkundigen."

Ik ben nog niet gevaccineerd, maar heb wel al meerdere keren de kans gekregen

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede

Duidelijkheid op gemeenteraad

De oppositie wil duidelijkheid. "Wij hebben daarom een bijkomend punt op de agenda van de gemeenteraad van 25 februari geplaatst. Die gemeenteraad zal achter gesloten deuren zijn. Daar gaan we duidelijkheid eisen. Concreet gaan we de vraag stellen dat de burgemeester en schepenen met hun identiteitskaart inloggen op het platform van de Vlaamse overheid. Daar kun je zien of iemand al gevaccineerd is of niet. De leden van de oppositie zijn ook bereid om dat te doen. Door elkaars scherm te delen, kunnen we dan meteen zien wie al is gevaccineerd en wie nog niet. Leden die behoren tot één van de categorieën die voorrang hebben op het vaccin, worden uiteraard vrijgesteld."

"Persoonlijke aanval"

De burgemeester is alvast niet van plan om het bewijs te leveren dat de oppositie vraagt. "Ik beschouw dit als een persoonlijke aanval", zegt Vergote. "Ze voeren oppositie op de man en niet op het beleid. Ik ga niet op hun vraag in. Ze zeggen dat het tijdens een geheime zitting zal gebeuren. Maar wat is daar dan de bedoeling van? Als iemand toch gevaccineerd zal blijken, zullen ze dat dan toch niet bekendmaken na de zitting? Ik vind dat een inbreuk op de privacy. Het gaat trouwens om medische gegevens. Ik vind dit niet kunnen, neen. Ik doe daar dus niet aan mee!" 

Meest gelezen