Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse regering geeft veteranen van Srebrenica erkenning en eenmalig bedrag

De Nederlandse regering zal met een speciaal gebaar haar waardering uitspreken voor Dutchbat III, de veteranen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Ook krijgen ze een symbolisch belastingvrij bedrag van 5.000 euro. 

De Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld reageert hiermee op het verslag van de Commissie-Borstlap, die deed onderzoek naar Dutchbat III.  Het onderzoek toonde aan dat vele veteranen nog steeds klachten en problemen ondervinden van de operatie. Zo'n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt nog hinder en heeft zorg nodig. De minister komt daarom met een verklaring "die tegemoetkomt aan het gebrek aan erkenning en waardering" die ervaren werd.

In een interview in De Telegraaf zegt de minister dat de veteranen eerherstel moeten krijgen op een soort reünie. Daar zou de premier dan de verklaring van waardering en erkenning voor de veteranen kunnen uitspreken.

Terugkeer en professionele hulp

Minister Bijleveld laat verder weten dat ze gaat zorgen dat veteranen kunnen terugkeren naar Srebrenica. Bovenden krijgen de veteranen professionele hulp aangeboden door het ministerie.

Het lichtbewapende Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar moest toezien bij de val van Srebrenica. Na de val van de enclave werden ongeveer 8.000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.

Meest gelezen