©Dirk Wollaert. De zijkant van de brug over de stadsgracht wordt grondig schoongemaakt voor het onderzoek.

Archeologen in Aalst ontdekken middeleeuwse baksteenoven: “Stenen voor de stadsomwalling zijn er gebakken”

Bij opgravingen in Aalst is een oude middeleeuwse versterking blootgelegd en ook een steenoven uit de 15e eeuw teruggevonden. Eerder dook er ook al historische brug en deel van de stadsgracht op. "Het zijn erg boeiende vondsten die ons veel leren over het middeleeuwse stadsleven", zegt archeoloog Wouter De Maeyer. 

In opdracht van Stad Aalst voeren archeologen al sinds augustus opgravingen uit op het Esplanadeplein in Aalst. Tijdens de opgravingen konden de archeologen een deel van een oude middeleeuwse stadsomwalling blootleggen. 

Steenoven van meer dan 500 jaar oud

De archeologen botsten, naast enkele Romeinse sporen, voornamelijk op vondsten uit de middeleeuwen. Zo werd er onder het Espanadeplein een bijzondere steenoven teruggevonden van meer dan 500 jaar oud. Het gaat om een bouwwerk dat ook gebruikt is om stenen te maken voor de oude stadsmuren.

De opgravingen in Aalst kaderen in de heraanleg van het plein, en de vernieuwing van het rioleringsstelsel rondom het plein. “Om de aanleg en de bouw vlot te laten verlopen, hebben we ervoor gekozen de opgravingen voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden uit te voeren. Op die manier blijft de impact op de mobiliteit op het plein tot een minimum beperkt”, laat schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) in een persmededeling weten.

kasto80

Meest gelezen