Videospeler inladen...

Opnieuw protest in Soedan tegen hoge levenskosten: "Nee tegen hoge prijzen, nee tegen honger"

In Soedan is er in verschillende steden opnieuw protest uitgebroken tegen de hoge levenskosten. Nadat de Soedanese premier Abdalla Hamdok zijn nieuwe regering had voorgesteld, willen de Soedanezen duidelijk maken dat de economie nieuw leven inblazen prioritair is. Het land bevindt zich al decennialang in een economische crisis. 

In het Oost-Afrikaanse land Soedan zijn er opnieuw boze Soedanezen op straat gekomen om te protesteren tegen de hoge levenskosten. "Nee tegen hoge prijzen, nee tegen honger", riepen demonstranten in Nyala, de hoofdstad van de staat Zuid-Darfoer. Er werden winkels in brand gestoken en er werd met stenen naar de politie gegooid. Volgens de gouverneur van Zuid-Darfoer heeft de politie de "relschoppers die winkels bestormden, uiteen kunnen drijven" en heeft de politie "wapens en munitie" in beslag genomen.

 De politie gebruikte traangas tegen de relschoppers en er wordt een avondklok ingesteld vanaf 18 uur (plaatselijke tijd). In de Oostelijke kuststad Port Soedan vielen studenten overheidsgebouwen binnen. En ook in de hoofdstad Khartoem vonden er protesten plaats.

In het land is er schaarste en de prijzen van noodzakelijke levensmiddelen zijn er voor de bevolking enorm hoog. Zo moeten de Soedanezen door de vele tekorten urenlang in de rij aanschuiven voor brood, benzine of geneesmiddelen.

(Lees verder onder de foto)

Soedanese premier Abdalla Hamdok stelt nieuwe regering voor
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe regering geeft prioriteit aan economie

De protesten kwamen na de vorming van de nieuwe regering begin deze week. Bij de voorstelling verzekerde de Soedanese premier Hamdok dat zijn nieuwe regering prioriteit zal geven aan de economie. De hervormingen in zijn regering komen er terwijl Hamdok duidelijk worstelt om hervormingen door te voeren en buitenlandse financieringen aan te trekken om Soedan uit die diepe crisis te halen en de overgang naar een democratie te ondersteunen. 

Meer dan 49 miljard euro aan schulden

Het land met zo'n 40 miljoen inwoners wordt al langer geplaagd door economische moeilijkheden. Maar de protesten nemen de laatste weken opnieuw toe. In december 2018 was de verdrievoudiging van de broodprijs de aanzet voor de volksopstand tegen president Omar al-Bashir.

De crisis nam enkel toe nadat Bashir werd afgezet. De overgangsregering heeft te maken met kolossale schulden (meer dan 49 miljard euro) en een jaarlijkse inflatie van 269 procent in december 2020.

Bekijk hieronder de beelden van de aanhoudende straatprotesten in Nyala, Soedan.

Videospeler inladen...
Protest Soedan archieffoto

Meest gelezen