Luc Dhoore.

Oud-CVP-minister Luc Dhoore (92) overleden: "Dankbaar voor zijn grote inzet voor ons land"

Oud-minister Luc Dhoore is overleden, zo meldt CD&V-voorzitter Joachim Coens en is ons bevestigd door zijn familie. Dhoore was in de jaren 70 en begin jaren 80 onder meer minister van Volksgezondheid en van Sociale Voorzorg in verschillende CVP-regeringen. Na zijn carrière zette hij zich nog vele jaren in als vrijwilliger in Afrika. Hij is 92 jaar oud geworden.

Luc Dhoore was dan wel een geboren en getogen Oost-Vlaming, Limburg (en Genk om precies te zijn) was zijn tweede thuis. Hij belandde er na zijn passage in de jaren 50 als jonge jurist op het kabinet van de Waalse minister van Onderwijs Pierre Harmel. Via diens contacten en de Limburgse CVP-minister Fred Bertrand werd hem gevraagd om de personeelsdienst van de mijn van Winterslag te leiden.

Dhoore schafte zich in de loop van de jaren 60 ook een partijkaart van de CVP aan (nu CD&V), waar hij deel uitmaakte van de ACW-vleugel. Het duurde maar een paar jaar, tot 1971, voor Gaston Eyskens hem vroeg om staatssecretaris voor Streekeconomie te worden in zijn regering. De rest van de jaren 70 zou Dhoore deel uitmaken van opeenvolgende regeringen, onder meer als minister van Sociale Voorzorg en minister van Volksgezondheid. 

(Lees verder onder de foto)

Dhoore (achteraan) in 1980.

De wet-Dhoore

Na zijn periode als regeringslid zetelde hij nog tot 1993 in de Kamer. Daar was hij tussen 1988 en 1991 voorzitter van de CVP-fractie. Hij noemde die periode in het federale parlement later "de boeiendste van zijn leven". Dhoore diende onder meer mee de wet op de sociale zekerheid in, net als die op de financiering van politieke partijen en de beperking van de verkiezingsuitgaven (die zijn naam - de wet-Dhoore - kreeg) en de wet ter bestrijding van racisme.

Dhoore was overigens ook politiek actief op de lokalere niveaus. Tussen 1971 tot 1988 was hij ook gemeenteraadslid in zijn thuisstad Genk. In de jaren 70 zetelde hij daarnaast ook in de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap. Tussen 1980 en 1993 was hij lid van de Vlaamse Raad, de voorloper van het huidige Vlaamse Parlement. 

Afrika boven

Na zijn politieke loopbaan spendeerde Dhoore, die wordt omschreven als een bescheiden en beminnelijke man, veel tijd aan een interesse die hij al als jongeman had: Afrika. Samen met zijn echtgenote Julie Standaert zette hij zich in als vrijwilliger in de regio van de Grote Meren. 

Luc Dhoore in 1996.

"We doen dat volkomen gratis omdat we geloven in een betere wereld", vertelde hij ooit in Het Laatste Nieuws. Hij was daarom ook heel trots op zijn werk als lid van AWEPA, de associatie van Europese parlementariërs die democratie in Afrika ondersteunt. 

Luc Dhoore was verder ook voorzitter van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en het Vlaams Centrum voor Integratie van Migranten. In 2009 werd hij bovendien bekroond als eerste ereburger van de stad Genk. 

"Grote inzet"

Hij was al een tijdlang ziek, dus Dhoores overlijden kwam niet onverwacht. Hij is uiteindelijk 92 jaar oud geworden. Hij laat zijn vrouw Julie, 5 kinderen, 19 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen na. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens maakte het overlijden bekend via Twitter: "Oprecht medeleven aan de familie en dankbaar voor zijn grote inzet voor ons land en de christendemocratie."

Meest gelezen