Videospeler inladen...

Pater Luc Versteylen (93), stichter van Agalev, overleden aan corona

Pater Luc Versteylen, jezuïet en priester, is vanavond overleden aan corona in het woonzorgcentrum Wommelgheem in Wommelgem. Dat werd bevestigd aan de redactie van Radio 2 Antwerpen. Versteylen raakte bekend vanaf begin jaren '70 als activist, met zijn 'Groene fietsers', en later als stichter van de groene beweging Agalev. Na een paar jaar brak hij met de partij Agalev, en plooide hij zich terug in de Brouwerij van Viersel, waar hij een bezinningsoord van maakte. Hij richtte ook de nieuwe beweging Helaba op, en was bezieler van het witte kinderbos, ter nagedachtenis van vermiste en verongelukte kinderen. 

Luc Versteylen werd geboren in Antwerpen op 11 september 1927, waar hij ook zijn jeugdjaren doorbracht. In 1945 trad Versteylen in bij de Jezuïeten. In 1959 volgde zijn priesterwijding. Van 1961 tot 1973 gaf hij les aan het Xaveriuscollege in Borgerhout.

In 1970 stichtte Versteylen in een brouwerij in Viersel de christelijke leefgemeenschap 'Leven in de brouwerij'. Hij leidde er retraites rond soberheid, stilte en samenhorigheid. Vele generaties namen er ook deel aan schrijfgroepen rond actuele hete hangijzers of morele kwesties. Hij leerde er Mieke kennen, die 50 jaar lang zijn soulmate en levensgezellin zou worden. Er werd ook een eigen taaltje gesproken, het Bargroens. Versteylen bedacht voor bepaalde begrippen alternatieve woorden zoals "diepste draai" voor "vrijen".

Vanuit dit 'Leven in de brouwerij', onstond in 1973 de actiegroep "Groene fietsers". Zij protesteerden ondermeer tegen de sloop van het Tolhuis in Antwerpen, en de geplande aanleg van een duwvaartkanaal. Met zijn actiegroep richtte hij de groene beweging "Anders Gaan Leven" op, een oproep om soberder en bewuster te gaan leven. Vanaf 1977 deed Agalev mee aan de verkiezingen. Maar na een tijdje distancieerde Versteylen zich van de partij, omdat hij zich er niet meer in kon herkennen. In 1992 richtte hij Helaba op, "Hoe Eensgezind Laboreren aan een Beleefbaarder Antwerpen", met als doel het probleem van de eenzaamheid onder de aandacht te brengen. 

Versteylen raakte ook bekend als de bezieler van het witte kinderbos, na het uitbreken van het Dutroux-schandaal. Het bos werd aangeplant ter nagedachtenis van vermiste en verongelukte kinderen op de middenberm van de E19 Antwerpen-Brussel. Later werd het deels verwijderd voor de aanleg van een nieuw spoortracé.

In 2009 vierde Versteylen zijn jubileum van 50 jaar priester in de kerk van Viersel. 2 jaar later werd een klacht ingediend tegen Luc Versteylen wegens seksueel misbruik dat zou hebben plaatsgevonden in de brouwerij in Viersel. Klachten die nadien door het parket van Antwerpen geseponeerd werden. 

Zijn laatste levensjaren bracht Versteylen door in het WZC Wommelgheem in Wommelgem. De isolatie tijdens de coronacrisis viel hem zeer zwaar. Toch bleef hij nog elke week haikoe's schrijven die naar honderden mensen werden gemaild. Toen er een coronauitbraak kwam, testte hij positief. Op 10 februari 2021 is hij aan die ziekte overleden. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen