PLAN B aflevering #47: wat is rol van universiteit van Louvain-La-Neuve (exact 50 jaar) in succes van 'Wallifornie'? 

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) om de twee weken op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Ivan De Vadder (in het Frans) en Alain Gerlache (in het Nederlands) over een Belgisch fenomeen.

In februari 1971 werd in Ottignies de eerste steen gelegd van de universiteit die later de naam Louvain-La-Neuve zou krijgen. Dat was het deel van de Leuvense universiteit dat na door de splitsing ("Walen Buiten!") zou verhuizen. De nieuwe universiteit heeft Wallonië geen windeieren gelegd: de universiteit is een groeipool en in de schaduw daarvan vestigen zich ook start ups en andere kleine ondernemingen. De universiteit van Louvain-La-Neuve past ook perfect in het beeld van de welvarende provincie Waals-Brabant,  waar, anders dan in de rest van Wallonië, de liberalen de dominante partij zijn. Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT NWS) nemen u mee in de onstaansgeschiedenis van de enige stad van België waarvan de eerste steen in de 20ste eeuw werd gelegd.  

Podcast PLAN B

Meest gelezen