Merlijn Doomernik

Radio 1-presentatrice Ruth Joos gaat nieuw boekenprogramma presenteren op Canvas en VPRO

Vanaf zondag 18 april zullen Ruth Joos en de Nederlander Wilfried de Jong het nieuwe boekenprogramma "Brommer op zee" presenteren. Ze gaan wekelijks schrijvers en dichters interviewen over hun werk. De programmatitel verwijst naar een verhaal van de schrijver J.M.A. Biesheuvel. Online gaat "Brommer op zee" verder als leesclub. Samen met een maandelijks wisselende host lezen kijkers er een boek en gaan daarover met elkaar in gesprek.

Met Ruth Joos en Wilfried de Jong kan het boekenprogramma rekenen op de ruime ervaring van twee oude rotten in het vak. 

Radio presentatrice Ruth Joos is in Vlaanderen al jaren toonaangevend in haar interviews met schrijvers uit binnen- en buitenland. Ze had een eigen cultuurmagazine, is veelgevraagd op literaire festivals en presenteert om de week "De ochtend" het dagelijkse, journalistieke ochtendprogramma van de VRT op Radio 1.

Wilfried de Jong presenteerde al verschillende televisieprogramma’s voor de VPRO waaronder Pakhuis De Jong, Holland Sport en Fotostudio De Jong. Hij was drie jaar de interviewer bij Zomergasten en is één van de vaste presentatoren van Met het Oog op Morgen. Hij schrijft boeken (fictie/non-fictie) en heeft een wekelijkse column in NRC.

Eindredacteur Jikke Wechgelaer klinkt alvast lovend over de twee presentatoren. "Wilfried de Jong is een begenadigde en originele interviewer met een grote liefde voor boeken", zegt Wechgelaer. "Ruth Joos maakte vele cultuurprogramma’s in Vlaanderen en is een doorgewinterde boekenkenner en lezer. Er hangt een bijzondere chemie tussen die twee. Ze kennen elkaar al langer en zijn goed op elkaar ingespeeld. De liefde voor boeken spat er vanaf."

"Brommer op zee" is vanaf zondag 18 april om 20.00 uur te zien op Canvas en om 19.25 uur bij de VPRO op NPO 2. Ruth Joos blijft voor alle duidelijkheid ook verder "De ochtend" presenteren op Radio 1.

Merlijn Doomernik

Meest gelezen