Archieffoto Radio 2

Ria verloor haar man bij schaatsongeval: "Op natuurijs moet je altijd opletten voor wakken"

Alle berichten over schaatsen of niet schaatsen doen Ria De Lijser (68) uit Oedelem bij Beernem terugdenken aan de winter van 2018. Toen verloor ze haar man bij een schaatsongeval op een bevroren wei in de Assebroekse Meersen in Brugge. “Ook op een kleuterplasje kan je verongelukken.”   

Het ongeval met Leonard gebeurde op een dag als vandaag: een zonnige, ijskoude dag. Het vroor al enkele dagen en hier en daar waren er al plassen dichtgevroren. Ria deed het verhaal op Radio 2 West-Vlaanderen: "We hadden al 5 jaar niet meer geschaatst. We zouden eens testen om dan later te kunnen deelnemen aan Brugge-Sluis. Ik had een bergklimtouw in de rugzak maar Leonard vond het niet nodig om dat mee te nemen op het ijs. Het was toch maar een ondiepe plas in een natuurgebied."

Er zaten die dag nog andere schaatsers op de bevroren weide in de Assebroekse Meersen in Brugge. "We schaatsten maar een klein uurtje. Het was erg kou. Het ijs lag niet goed en het kraakte. Het was eigenlijk maar een kleuterplasje. Mijn man maakte nog enkele rondjes wat verder in de wei. Daar reed hij over een wak en zakte erin. Hij viel voorover op zijn hoofd en brak zijn nek."

Verraderlijk natuurijs

Je hoort wel meer over schaatsongevallen. Schaatsers verdrinken doordat ze door het ijs zakken. Maar ook op een ondiepe plas kan je dus verongelukken. "Met natuurijs moet je altijd voorzichtig zijn. Wees zeker dat het ijs dik genoeg is. En dan nog zijn er wakken mogelijk. Natuurijs is verraderlijk."

Meest gelezen