IJs Kalmthoutse Heide bijna dik genoeg: "Stewards zullen controleren of iedereen afstand houdt" 

Het ijs op de Kalmthoutse Heide is gemeten en blijkt bijna schaatsklaar: vermoedelijk kunnen schaatsers er vanaf vrijdag veilig het ijs betreden. De burgemeester van Kalmthout laat het schaatsen toe, zolang iedereen de coronamaatregelen respecteert. Om een grote toestroom te vermijden, zal politie controleren aan de ingangen van de Heide en aan de vennen zelf. 

Nu het zo koud blijft, kriebelt het bij velen om op de dichtstbijzijnde waterplas te gaan schaatsen. Op ondiepe plassen en vennen dagen al de eerste schaatsers op, maar op vele plaatsen is het nog te vroeg om veilig het ijs te betreden. Dat is ook het geval in Kalmthout, waar de ijsmeester deze voormiddag de dikte heeft gemeten: "Het ijs is nu 6 centimeter dik. Dat is een voorzichtig begin, al weet ik niet of het een grote massa zal kunnen dragen", zei hij in Het Journaal. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Als er de komende dagen nog 2 centimeter ijs bijkomt, kan er veilig geschaatst worden. Vermoedelijk zal dat het geval zijn vanaf vrijdag. Burgemeester Lucas Jacobs (CD&V) zal het schaatsen dan niet verbieden, maar hij neemt wel maatregelen om een grote toestroom te vermijden. 

Er zullen stewards aanwezig zijn op het ijs om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt

Burgemeester Lucas Jacobs (CD&V)

"De politie zal alles in goede banen leiden aan de ingangen van de Heide en er zal controleerd worden aan de vennen zelf. Er zullen ook stewards aanwezig zijn op het ijs om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt", zegt Jacobs. Ook op het ijs gelden dus de huidige coronamaatregelen. Zo mag je geen ijshockey spelen in groep en mag je met maximaal 4 personen samen schaatsen.

 Het is intussen twee winters geleden dat er nog geschaatst kon worden op de Kalmthoutse Heide.

De ijsmeester meet de dikte van het ijs.

Meest gelezen