HANS PUT

Sneeuw en gladde voetpaden: een echte nachtmerrie voor blinden en slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden is deze periode met sneeuw en gladde voetpaden een echte nachtmerrie. Sneeuw dempt geluiden en dat is net heel belangrijk voor mensen die niet (goed) zien. Ook het voelen van bijvoorbeeld een voetpad lukt niet meer zo goed en op vele plaatsen liggen er gladde ijsplekken. Blinden en slechtzienden komen daarom amper nog buiten in dit weer, dat merken de Antwerpse vzw De Markgrave en de  Gentse vereniging Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen. 

We staan er vaak niet bij stil, maar blinden en slechtzienden hebben het moeilijk om buiten te komen met dit weer. Er is niet overal gestrooid dus voetpaden zijn vaak nog glad en extra gevaarlijk als je niet, of niet goed, kan zien. Ook sneeuw is niet evident want sneeuw dempt geluiden en dát is nu net cruciaal voor hen. Ria De Coopman is zelf blind en werkt bij de Gentse vereniging Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen: "Gewone mensen staan er niet bij stil hoe moeilijk het kan zijn voor ons."

Geluid is anders, voelen lukt niet

Voor iemand die niet goed ziet is oriëntatie via geluid en tast heel belangrijk: "Door een sneeuwtapijt voelen wij het voetpad niet. We voelen geen kiezelstenen of gladde tegels. We tellen straten door de stoepen die we aflopen, en we herkennen een oprit aan de kiezels. We weten bijvoorbeeld dat we thuis zijn als we die steentjes voelen", legt De Coopman uit. "Dat zijn zaken die we nu missen."

We voelen geen kiezeltjes op de oprit waardoor we weten dat we thuis zijn

Ria De Coopman

Maar het is niet enkel het voelen, maar ook het geluid wordt gedempt door de sneeuw. De Coopman geeft een voorbeeld: "Ik woon langs een gewone weg, maar er is vlakbij een snelweg. Van ver kan ik mij op het geluid van de snelweg oriënteren. Maar als auto's daar nu trager rijden door de sneeuw, hoor ik het geluid later en is mijn oriëntatiepunt weg." 

"Ik hoor normaal gezien ook wanneer ik een zijstraat kan oversteken. Geluid dat vanuit een zijstraat komt weerkaatst niet, terwijl een gevel van een huis wel weerkaatst. Als het gesneeuwd heeft is dat geluid veel minder. We zijn in deze periode veel vaker gedesoriënteerd daardoor." 

Blindegeleide honden zijn afgeleid

Blindegeleide honden zijn nu ook minder aandachtig: "Die honden zijn ontzettend goedgezind als er sneeuw is. Die zijn dan minder alert en willen liever spelen in de sneeuw dan op hun baasje te letten." Ook de gebruikelijke commando's die gegeven worden aan de honden zijn niet evident voor de dieren: "Als we zeggen dat ze naar de stoep moeten gaan, of het zebrapad moeten vinden, dan vindt de hond dat niet." Ook het strooizout zorgt voor kwetsuren aan de hondenpoten: "Een hond die pijn heeft functioneert niet meer zo goed."

Blindegeleide honden vinden vaak de stoep of het zebrapad niet
Ria De Coopman

Noodgedwongen binnen blijven

Het weer heeft dus gevolgen voor blinden en slechtzienden. Leden van de vereniging blijven vaak binnen nu. Als er een vergadering was in het verleden (nu met corona worden geen vergaderingen in levende lijve georganiseerd) waren er altijd mensen die niet kwamen door het weer: "Ze voelen zich niet veilig." 

De Markgrave vzw in Antwerpen begeleidt blinde mensen op allerlei manieren en merkt hetzelfde op. "Onze cliënten komen amper nog buiten zonder begeleiding, want ze zijn bang om te vallen. Het is nu ook onbegonnen werk om aan te leren hoe je best met een witte stok loopt", zegt mobiliteitstrainer Petra Cosemans.  "Als deze koude periode nog lang duurt, dan zullen wij in gang moeten schieten om bijvoorbeeld boodschappen rond te brengen." 

Meest gelezen