Speeltuinen in Rillaar blijken in jachtgebied te liggen: "Plaatsen waar kinderen spelen, kunnen toch geen jachtgebied zijn?"

Twee speeltuinen in Rillaar bij Aarschot zijn ingekleurd als jachtgebied. Dat heeft gemeenteraadslid Dries Vandenbroeck toevallig ontdekt na opzoekingswerk op het internet. Hij gaat nu op de gemeenteraad vragen om dat gebied als speelzone in te kleuren en niet meer als jachtgebied. 

"Sinds enkele jaren kan je op de website Geopunt van de overheid zien waar de jachtgebieden liggen," vertelt onafhankelijk gemeenteraadslid Dries Vandenbroeck. "Ik vroeg me af of mijn tuin ingekleurd was als jachtgebied, dat bleek niet het geval. Maar toen zag ik dat de speeltuin Stapsteen in Rillaar-centrum en ook de speeltuin Speeldernis in Meetshovenbos jachtgebied zijn. Het is toch merkwaardig dat een plek waar kinderen spelen, is ingekleurd als jachtgebied."

Speelzone

"Ik ga nu op de eerstvolgende gemeenteraad vragen om ervoor te zorgen dat die speeltuinen speelzone worden in plaats van jachtgebied", zegt Vandenbroeck. "Maar ik ga ook vragen dat het stadsbestuur een grondige screening doet, om te kijken of er nog andere plaatsen met een sportief of recreatief karakter, ingekleurd zijn als jachtgebied."

Het is niet omdat het ingekleurd is als jachtgebied, dat jagers er ook gaan jagen

De speeltuin Speeldernis is eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. De Stapsteen is eigendom van de stad. De schepen van Aarschot Bert Van der Auwera (Open Vld) heeft al laten weten dat de stad alle eigendommen gaat bekijken, en eventueel uit het jachtplan halen. Maar de schepen voegt er nog aan toe: "Het is niet omdat het ingekleurd staat als jachtgebied, dat de jagers daar ook gaan jagen, zeker niet waar er speeltuinen zijn."

Eigenaars van percelen die nu ingekleurd zijn als jachtgebied kunnen de intrekking ervan opvragen via de site van Natuur en Bos.

Meest gelezen