Steeds meer bejaarde huurders belanden op straat in Gent: "Ze vragen te laat om hulp"

In Gent zijn er alsmaar meer ouderen die geen nieuwe woning vinden, nadat hun huurcontract werd beëindigd. Het gaat om 70-plussers die na een lange huurperiode, tot soms zelfs 40 jaar, opnieuw de huurmarkt moeten betreden en te laat om hulp vragen.

Gemiddeld 1 keer per maand kloppen bejaarden aan bij het OCMW in Gent omdat ze op straat staan.  “Vroeger was dat uitzonderlijk, maar de laatste 3 jaar zien we dat steeds meer gebeuren”, zegt schepen van sociale zaken Rudy Coddens (SP.A). “Het zijn meestal mensen die we niet kennen bij het OCMW: nooit hulp gezocht, goede huurders, met vaak een spaarpotje. Maar ze hebben een veel te klein netwerk, en daardoor geraken ze in de problemen.”

OCMW te laat op de hoogte

De problemen ontstaan doorgaans wanneer een huurwoning wordt verkocht. "De huurders die er al lang wonen, sommigen zelfs 40 jaar lang, denken dat ze er zullen mogen blijven wonen. Maar de nieuwe eigenaar heeft het huis meestal gekocht om er zelf in te gaan wonen”, vertelt Coddens. “En bij mensen die ouder dan 70 zijn en een klein netwerk hebben, loopt het soms mis. Ze denken dat ze het probleem wel zullen oplossen, maar uiteindelijk blijkt dat niet te lukken en dan moet het OCMW ingrijpen."

Men zoekt te laat hulp. Soms zien we ze pas in de nachtopvang.

Rudy Coddens, schepen van sociale zaken Gent

"De ouderen komen bij ons via kennissen die zien dat die mensen in de problemen geraken”, vertelt Coddens. “Soms komen ze zelf om hulp vragen, maar het gebeurt ook dat we ze pas zien in de nachtopvang, en dan is het echt te laat. De boodschap is dat er sneller moet kunnen opgetreden worden.” Coddens vraag dat bij een huurbemiddeling voor de vrederechter er automatisch een signaal komt naar het OCMW.

Tijdelijk appartement

Het OCMW heeft 2 appartementen waar men even terecht kan. “Zo kunnen we tijd kopen, om een structurele oplossing te zoeken”, aldus Coddens. “Maar simpel is dat niet, omdat die mensen vaak een aangepaste woning nodig hebben. En een huurhuis vinden is sowieso al niet eenvoudig omdat de huurmarkt onder druk staat.”

kasto80

Meest gelezen