Stofbubbel beschermt Antwerpse kathedraal tijdens renovatie

In de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is aan de rechterkant een stofbubbel opgetrokken om de kathedraal te beschermen tijdens de renovatie. De oude verlichting moet er namelijk plaatsmaken voor zuinigere en brandveilige LED-verlichting. Om dat te doen, moeten vloeren worden opengelegd en zal er veel stof vrijkomen.

Stofbubbels zijn schermen die het stof tegenhouden op plaatsen waar de werken veel stof produceren. Die schermen zijn nodig, want het plaatsen van de nieuwe verlichting creëert heel wat stof.  Zo'n stofbubbels beschermen de bezoekers, maar ook de kunstwerken die in de kathedraal staan. 

De kabels van de nieuwe verlichting komen in de vloer, om te vermijden dat binnen enkele jaren nieuwe werken nodig zijn. "Maar gelukkig moet niet heel de vloer opengelegd worden", zegt Christian De Vos, directeur van de kathedraal.  "Aan de noordkant is de vloer alweer toe en kan je de nieuwe verlichting al zien branden. Aan de zuidkant gaan de werken nu ook een stuk vlotter dankzij de ervaring die men al heeft opgedaan"

De nieuwe verlichting in de Antwerpse kathedraal kost ruim 1,2 miljoen. De provincie betaalt het grootste deel. Binnenkort komen er nog meer vernieuwingen. Dit jaar bestaat de kathedraal exact 500 jaar. 

Meest gelezen