Tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in zaak rond Jozef Chovanec

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren in de zaak rond de Slovaak Jozef Chovanec, die bijna drie jaar geleden stierf nadat hij hardhandig werd aangepakt in een politiecel. Dat heeft ze gezegd in de Kamercommissie na een vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon.

Jozef Chovanec stierf in februari 2018 in een ziekenhuis na een gespierde politie-interventie in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Afgelopen zomer, ruim twee jaar na de feiten, lekten videobeelden van de interventie uit. Daarop is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang gehouden wordt door de agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen zelfs een Hitlergroet maakt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Naast een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een intern onderzoek naar de betrokken politieofficieren, met het oog op een eventuele tuchtsanctie. In totaal zijn acht tuchtoverheden daarvoor bevoegd. Die hebben nog tot midden februari de tijd om te beslissen of ze een tuchtprocedure opstarten, zei commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker een tijdje geleden nog in de Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is één van die tuchtoverheden. Nu het vooronderzoek van de Algemene Inspectie in de zaak-Chovanec is afgesloten, heeft zij een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere officieren, antwoordde ze in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. In één geval doet ze dat samen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De tuchtprocedures komen er "met het oog op zware tuchtstraffen", zei Verlinden. Maar uit respect voor de rechten van de verdediging geeft de minister geen details over de aard van de vermeende inbreuken of de identiteit van de hogere officieren in kwestie. Volgens onze informatie gaat het onder meer om André Désenfants, de nummer 2 van de politie die intussen een stap opzij heeft gezet, en Danny Elst, directeur van de luchtvaartpolitie, die ondertussen ook opzij is gezet. De derde officier was tijdens het incident hoofd van de luchthavenpolitie in Charleroi.

Volgens Demon wordt het dringend tijd voor een hervorming van het tuchtrecht. Hij verwijst naar de zaak van een politieagente uit Anderlecht, wiens straf voor racistische uitlatingen werd vernietigd omdat ze drie dagen na de termijn pas voor de tuchtraad was verschenen. "Een tuchtprocedure kan perfect naast de gerechtelijke procedure lopen", vindt hij.

"Sommige tuchtoversten wachten de gerechtelijke procedure af, de minister niet. Het is goed dat ze snel ingrijpt indien ze dit noodzakelijk acht, zoals hier is gebeurd", zegt Demon nog. "De waarheid moet bovenkomen en wie niet naar behoren functioneerde moet hiervoor gestraft worden, niet alleen gerechtelijk maar ook tuchtrechtelijk."

Meest gelezen