Radio 2

Vaccinatiecentrum Gent klaar om te starten, maar vaccins laten op zich wachten: “Langzame start”

Het grootste vaccinatiecentrum van Oost-Vlaanderen is helemaal klaar om te starten. De ruimte in evenementenhal Flanders Expo in Gent is ingericht en vandaag hebben medewerkers alles voor een laatste keer uitgetest. “Het enige wat nu nog roet in het eten kan strooien, zijn de leveringen van de vaccins, want die lopen vertraging op”, klinkt het. 

In evenementenhal Flanders Expo in Gent zijn vandaag de allerlaatste testen gebeurd om te zien of alles klaar staat om te beginnen met vaccineren. De komende weken en maanden zullen er meer dan 100.000 mensen een coronaspuit kunnen krijgen. “We zijn er helemaal klaar voor”, zegt Berten Vankerkhove van het centrum. “Nu is het wachten op de vaccins.” 

Klaar voor de start

“Vandaag hebben we alles uitgetest om de laatste kinderziektes uit onze werking te halen”, zegt Vandekerkhove. “We hebben met al onze medewerkers en vrijwilligers het hele traject doorlopen. We hebben rekening gehouden met de toegankelijkheid, hebben gezien hoe de afstanden worden afgelegd en wat daar de timing van is. Dankzij die informatie kunnen we snel en vlot met de vaccinatie beginnen.”

We willen dat het hier knus en aangenaam is zodat de mensen zich hier veilig voelen

Berten Vankerkhoven, voorzitter van de eerstelijnszone Gent

Het vaccinatiecentrum van Gent is gebouwd in een grote ruimte van Flanders Expo. Met verschillende scheidingswanden hebben de organisatoren er een iets knussere plek van proberen maken. “Het is hier een grote zaal, maar we wilden er wel voor zorgen dat het allemaal kleinschalig overkomt”, licht Vandekerkhove toe. “We willen dat het hier knus en aangenaam is zodat de mensen zich veilig voelen. We hebben ook overal een wachtruimte ingericht zodat we kunnen controleren hoe mensen op het vaccin reageren.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Vertraging levering

Nu alles is uitgetest en de medewerkers zijn klaargestoomd, is de eerstelijnszone klaar om maandag met de vaccinatie te beginnen. Toch zullen ze een paar dagen langer moeten wachten dan voorzien. Pas aan het einde van volgende week kunnen de eerste spuitjes gezet worden omdat de levering van de vaccins vertraging oploopt. “We starten met een kleine levering”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A). “Het zal dus een trage start zijn, maar het voordeel daarvan is dat we rustig kunnen inwerken.” 

We beginnen met 4 vaccinatielijnen, daarna kunnen we opschalen tot 16

Rudy Coddens (SP.A), schepen Gent

De stad begint met 4 vaccinatielijnen. Dat wil zeggen dat er 80 mensen per uur gevaccineerd zullen worden. Als er meer vaccins komen, zullen ze opschalen naar 16 vaccinatielijnen. In dat geval kunnen er 320 mensen per uur gevaccineerd worden.

Extra informatie

Aan de start van de vaccinatiemarathon zullen de medewerkers van de centra gevaccineerd worden. Daarna is het de beurt aan de 65-plussers. “Zij zullen vanaf volgende week een brief in de bus krijgen met extra informatie”, vertelt schepen Coddens. “Ze zullen daar kunnen lezen hoe alles in zijn werk zal gaan. Er staat ook een telefoonnummer in waar ze naar kunnen bellen als ze extra vragen hebben.”

De stad denkt momenteel nog een plan uit om mensen te bereiken die moeilijk tot het centrum kunnen komen. “Mensen die bedlegerig zijn, zullen we thuis proberen te vaccineren. Maar we roepen in de eerste plaats wel op om tot het centrum te komen. Hier is alles aanwezig om alles veilig en goed te laten verlopen.” 

kasto80

Meest gelezen