Verdere onderhandelingen op weg naar een grote politiezone in Noord-West-Limburg

Er is een nieuwe stap gezet in de richting van een fusie tussen 4 politiezones in het noorden en westen van Limburg. De politieraad van de zone Kempenland heeft gisteravond het licht op groen gezet om de onderhandelingen te starten, eerder hadden ook de drie andere die intentieverklaring al goedgekeurd. Maar er moeten nog verschillende hindernissen genomen worden.

Er wordt al langer gepraat over een fusie van de politiezones Beringen-Ham-Tessenderlo, Lommel, Hano (Hamont-Achel en Pelt) en Kempenland (Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer) om zo de efficiëntie te vergroten en de specialisatie uit te bouwen. Het zou de tweede grootste politiezone van Limburg worden. Een studie van de UGent wees eerder al uit dat ze haalbaar zou zijn. 

Contact met de inwoners behouden

De negen burgemeesters moeten nu die intentieverklaring ondertekenen. Daarna gaan verschillende werkgroepen aan de slag rond allerlei deelaspecten. Zo moeten nog het financiële plaatje en de praktische kant bekeken worden. En er zijn ook bekommernissen. "Het is duidelijk dat criminaliteit beter kan bestreden worden vanuit een grotere zone, maar we mogen ook de nabije politie niet uit het oog verliezen. Het is belangrijk dat er een goede wijkwerking is en dat het contact met de inwoners goed uitgebouwd is," aldus voorzitter Steven Matheï van de politieraad Kempenland.

Meest gelezen