Verenigingen met kraampje op Rock Werchter hopen dat festival doorgaat: "Financieel én sociaal belangrijk"

De verenigingen, die ieder jaar op Rock Werchter een eet- of drankstandje hebben, zijn blij dat organisator Herman Schueremans overweegt om het festival te laten doorgaan, desnoods in september. Ook de mensen van kookclub De Blauwe Smurfen in Keerbergen hopen dat ze dit jaar hun drankstand weer kunnen uitbaten op Werchter.

"Wij zijn een kookclub, al jaren actief in de regio. En we hebben onszelf De Blauwe Smurfen genoemd omdat we dat origineel vonden", vertelt Dirk Strubbe van de kookclub. "Wij baten normaal een drankstand uit op Rock Werchter, wij tappen pinten voor de festivalgangers en dat doen we al vele jaren. Het is in onze achtertuin, we zijn opgegroeid met het festival. We doen dat samen met heel wat andere verenigingen, in totaal werken er zo'n 10.000 vrijwilligers op Werchter."

Inkomsten

Een standje hebben op Rock Werchter is belangrijk voor de verenigingen omdat ze daar geld mee verdienen. "Voor onze kookclub is het financiële aspect wel minder belangrijk dan het sociale," zegt Dirk. "Wij willen er gewoon staan met onze vrienden. Wij hangen niet echt af van de inkomsten die we halen uit die drankstand. Als we minder centen hebben, organiseren we gewoon minder activiteiten met de kookclub. Maar dat is anders voor jeugd- of sportverenigingen die daar wel inkomsten uithalen om bijvoorbeeld hun clublokaal te vernieuwen of een terrein aan te leggen."

September

Organisator Herman Schueremans heeft al laten weten dat hij geen kleinschalige bubbelconcerten wil, maar dat het meteen het grote festival moet zijn of niks. "Ik volg hem daar in", zegt Dirk. "Schueremans zal daar zeer goed over nadenken. Als het financieel niet haalbaar is, moet je zo een festival niet organiseren. En ook al wordt het verschoven naar september, dan nog zullen we vrijwilligers kunnen mobiliseren om mee te doen."

Meest gelezen