google streetview

Wegenbouwers mogen voorlopig geen vulzand opslaan in grote grindplas in Kinrooi

In Kessenich (Kinrooi) mag er voorlopig geen vulzand gestockeerd worden in de grote Maasplas. De Raad van State heeft de vergunning die Vlaanderen daarvoor afleverde vernietigd. Bij grote wegenwerken blijven aannemers vaak met grote hoeveelheden zand zitten. En het was de bedoeling om 8 miljoen ton van dat zand, onder water op te slaan.

De gemeente Kinrooi is opgelucht dat de Raad van State de vergunning heeft vernietigd. "Het ging echt wel om heel grote hoeveelheden grond die aangevoerd zouden worden", vertelt burgemeester van Kinrooi Jo Brouns (CD&V). "En daar zou het dan ook niet bij gebleven zijn. Want op het moment dat er toch weer vulzand nodig zou zijn, zou dat er weer uitgehaald worden. Zo blijven we daar met industriële activiteit zitten. Terwijl er net afgesproken was dat het zou uitdoven en dat daar waterrecreatie zou komen." 

Extra centen

De Raad van State oordeelde dat de plannen in strijd waren met de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor het gebied. "Daarin staat dat de plas recreatiegebied wordt, na de ontginning. Dat hebben we jaren geleden zo afgesproken. En we willen bij dat plan blijven." Overtollige vulgrond van elders opslaan in de plas, zou de gemeente ook geld kunnen opleveren. Maar dat kan de burgemeester niet overtuigen. "We willen bij het originele plan blijven. Ook al staat er in de vergunning dat er geen vervuilde grond mag gestockeerd worden, toch willen we daar de nodige voorzichtigheid rond inbouwen. Want uit de plas halen de boeren in de zomer water om hun velden te beregenen." 

Procedureslag

Het is nu aan de Vlaamse regering om een beslissing te nemen over het dossier. "De provincie heeft destijds geweigerd om een vergunning af te leveren. De grindsector is daartegen in beroep gegaan bij de Vlaamse regering. Die leverde wel een vergunning af." De Raad van State heeft die nu vernietigd en zo komt het dossier terug op de tafel van de Vlaamse regering. "Maar ik neem aan dat er toch rekening gehouden zal worden met de beslissing van de Raad van State", besluit Brouns.

Meest gelezen