Wetteren zoekt nabestaanden van 400 overledenen: “Op zoek naar juiste mensen in bevolkingsregisters”

De gemeente Wetteren zoekt nabestaanden van ruim 400 overledenen om te zien of ze de concessie van praalgraven willen verlengen. Als dat niet gebeurt,  komen de graven in handen van de gemeente. “Het zijn heel mooie graven, we willen ze sowieso behouden”, klinkt het. 

Een graf mag geen eeuwigheid op een begraafplaats liggen. Na een bepaalde tijd verloopt de concessie (een soort vergunning, nvdr.) en moeten de familieleden bijbetalen zodat het graf niet geruimd wordt. Een grafmonument mocht tot de wet van 1971 een eeuwigheid op een begraafplaats liggen. Deze wet bepaalde namelijk dat alle eeuwigdurende concessies werden omgezet in 50 jaar. Dit jaar vervallen deze concessies, maar verwanten in Wetteren kunnen deze kosteloos voor 50 jaar verlengen.

De gemeente zoekt daarom nu de nabestaanden van zo'n 400 overledenen. Zij kunnen dan toestemming geven om de graven nog eens 50 jaar te laten bestaan. Dat moet vóór eind volgend jaar gebeuren. De zoektocht naar de familieleden is niet gemakkelijk, want het oudste graf op de centrale parkbegraafplaats dateert al van 1872. 

Moeilijke zoektocht

Jeroen Trio van de archiefdienst duikt momenteel in de boeken om mensen terug te vinden. “We zoeken in oude documenten en in de bevolkingsregisters kunnen we de teruggaan tot de 19de eeuw”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We proberen aan de hand van die gegevens de oude families te reconstrueren.”

Het gaat over prachtig versierde graven en familiekelders. Als niemand zich meldt, komen ze in handen van de gemeente

Jeroen Trio, archiefdienst Wetteren

“Het is belangrijk dat de nabestaanden gevonden worden omdat we hen de kans willen geven om de verantwoordelijkheid voor de graven op te nemen”, gaat Trio verder. “De graven zullen bewaard worden als erfgoed, want het gaat over prachtig versierde graven en familiekelders. Maar als geen enkel familielid vraagt om het graf te verlengen, dan komt het in handen van de gemeente.” Zodra de graven eigendom worden van de gemeente, worden ze hergebruikt, of kunnen mensen zich opgeven als peter of meter. 

De graven horen doorgaans tot invloedrijke families van Wetteren. Zo liggen er bijvoorbeeld enkele lokale politici, een brouwersfamilie en andere belangrijke en gekende personen uit de gemeente. Wie denkt dat er familie begraven ligt op de begraafplaats, kan contact opnemen met de archiefdienst van Wetteren.

kasto80

Meest gelezen