KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Vorig jaar slechts twee kandidaat- spermadonoren bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, campagne om donoren te ronselen

Het fertiliteitscentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) start een nieuwe campagne om spermadonoren aan te trekken. Dat moeten gezonde mannen zijn, tussen 18 en 45 jaar. Sinds de start van de coronapandemie hebben slechts twee nieuwe kandidaten zich gemeld en de afgelopen jaren nam het aantal ook al af. Er zijn nog meerdere actieve donoren, maar voor de continuïteit en diversiteit van de spermabank zijn nieuwe donoren meer dan welkom. Anders kan de kinderwens van sommige koppels en alleenstaande vrouwen moeilijker vervuld kunnen worden. 

Spermadonoren bieden een oplossing aan koppels waarbij de man weinig of geen zaadcellen produceert, koppels die willen voorkomen dat een genetische afwijking wordt doorgegeven, lesbische paren of alleenstaande vrouwen met een kinderwens. 

Er is al langer meer vraag naar donorsperma dan er aanbod is, zegt dr. Ingrid Inion, diensthoofd ZNA Centrum voor Reproductieve Geneeskunde: "In tegenstelling tot bloeddonoren is het aantal zaaddonoren veel beperkter. Door de terugval van het aantal kandidaten de laatste jaren, kan de kinderwens van sommige koppels of alleenstaande moeders in de toekomst moeilijker te vervullen zijn. Om niet afhankelijk te worden van externe commerciële spermabanken, vragen we daarom "zaad voor een mooie daad". Het lijkt een kleine bijdrage, maar het maakt voor heel wat mensen een wereld van verschil."

Het lijkt een kleine bijdrage, maar het maakt voor heel wat mensen een wereld van verschil

Dr. Ingrid Inion, ZNA Centrum voor Reproductieve Geneeskunde

Mannen die donor willen worden, zouden regelmatig een staal moeten inleveren. Dat gebeurt na drie tot vijf dagen onthouding. Hoeveel donaties er precies kunnen gebeuren, is afhankelijk van de kwaliteit en de hoeveelheid. Gemiddeld ligt het rond de 40 per donor. 

Donoren moeten gezond zijn en tussen 18 en 45. Ze worden getest op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis, hepatitis B/C of HIV, of erfelijke ziektes als mucoviscidose of SMA.

Meest gelezen