Zeldzaam moment: hermelijn gefilmd in Kampenhout

Een jager heeft in Kampenhout een hermelijn gespot. Dat is een klein zoogdier uit de familie van de marters. Hermelijnen zijn erg schuw en daarom moeilijk te zien. "Maar hij is zich verschillende keren komen showen voor mijn camera met z'n witte kleed", lacht de jager. 

Jager Pieter Moysons had de hermelijn in de zomer al een paar keer gezien. Maar toen had het dier nog een bruine vacht. In de winter krijgen ze een prachtige witte pels, waar ze vroeger vaak voor werden gedood om koningsmantels te maken. Nu is dat verboden, maar kunnen we dankzij de opname van Pieter toch genieten van zijn verschijning. "Ik had een wildcamera opgesteld omdat hij zich daar al een paar keer had vertoond. En inderdaad. Na een paar dagen, kwam hij tevoorschijn om zijn mooie witte kleed te showen".  

De hermelijn komt wel voor in Vlaanderen, maar is erg schuw en laat zich daarom vooral 's nachts zien. "Overdag zal hij ook wel jagen op muizen en ratten, maar verstopt hij zich sneller in de struiken. Dankzij de camera kan je hem uitgebreid zien."  

Nieuw insect ontdekt

Het is niet de eerste keer dat Pieter een bijzondere ontdekking doet. Een paar maanden geleden vond hij een nieuw insect in zijn tuin in Leuven. "Toen ik het insect opmerkte, herkende ik het niet meteen.  Na enig opzoekwerk bleek het om een nieuwe soort voor België te gaan. Het insect lijkt op een kruising tussen een gaasvlieg en een bidsprinkhaan."

Hieronder vind je het filmpje van de hermelijn in Kampenhout. "Het gaat wel degelijk om recente beelden, maar de instellingen van mijn camera stonden niet juist", voegt Pieter toe. 

Meest gelezen