Zuster André bij haar 116e verjaardag vorig jaar.

Zuster André, de oudste mens van Europa, overleeft corona en wordt morgen 117 jaar

Zuster André uit Toulon, in het zuiden van Frankrijk, heeft reden tot vieren. Morgen wordt ze 117 jaar, en bovendien is ze net volledig hersteld van een coronabesmetting. Ze heeft nooit symptomen ontwikkeld en was naar eigen zeggen niet bang. De zuster is de oudste persoon van Europa en de op een na oudste persoon ter wereld. "Ik was niet bang, omdat ik niet bang was om te sterven."

Zuster André is de oudste persoon van Frankrijk en voor zover bekend ook de oudste persoon van Europa. Ze woont in de stad Toulon, in het zuiden van Frankrijk. Vorige maand raakte ze besmet met het coronavirus, maar ze is hersteld. En dat vlak voor haar 117e verjaardag, die ze morgen viert.

De zuster, die blind en deels doof is en een rolstoel nodig heeft, testte op 16 januari positief op corona, maar ontwikkelde geen symptomen. Ze ging in quarantaine in het woonzorgcentrum waar ze verblijft, apart van de andere bewoners, en is nu volledig hersteld. En dat vlak voor haar 117e verjaardag, die ze morgen viert.

"Ze heeft heel veel geluk gehad", zegt David Tavella van het woonzorgcentrum Sainte Catherine Labouré aan de krant Var Matin. "Ze stelde mij geen vragen over haar gezondheid, maar wel over wat ze gewoon was. Ze wilde bijvoorbeeld weten of haar eet- en slaaproutines nu zouden veranderen. Ze was niet bang voor de ziekte. Integendeel, ze was erg bezorgd om de andere bewoners."

Bekijk hier de beelden van het gesprek met zuster André: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Nee, ik was niet bang, omdat ik niet bang was om te sterven

Zuster André

Volgens Tavella kijkt zuster André ernaar uit om haar verjaardag morgen te kunnen vieren. Dat zal vanwege de coronacrisis wel met veel minder mensen zijn dan anders.

De Franse zender BFM kon gisteren even met de vrouw spreken en vroeg haar of ze bang geweest was. "Nee, ik was niet bang, omdat ik niet bang was om te sterven. Ik ben blij om hier te zijn, maar ik zou graag ergens anders zijn, bij mijn oudere broer, mijn grootvader en mijn grootmoeder."

(artikel gaat voort onder de tweet)

"Super-honderdjarige"

Zuster André werd op 11 februari 1904 geboren als Lucile Randon. Ze werkte eerst als lerares en gouvernante, onder meer bij de familie Peugeot, voor ze in 1944 intrad in het klooster. Ze nam de naam André aan, als eerbetoon voor haar oudere broer, die zwaargewond terugkeerde uit Wereldoorlog I. Sinds 2009 verblijft ze in een woonzorgcentrum.

De zuster is wat de Gerontology Research Group, een organisatie van geriatrische wetenschappers, een supercentenarian noemt, vrij vertaald een "super-honderdjarige". Dat is een persoon van wie officieel vastgesteld is dat hij minstens 110 jaar is. Volgens de meest recente cijfers leven nu wereldwijd officieel 23 mensen die ouder zijn dan 110 jaar, allemaal vrouwen.

Zuster André is voor zover bekend de oudste mens van Europa en de op twee na oudste Europeaan ooit. Bovendien is ze ook de op een na oudste mens ter wereld. "Ik heb hele mooie dingen gezien, maar ook hele droevige", zei ze naar aanleiding van haar 116e verjaardag vorig jaar.

Meest gelezen