300 schapen verhuizen van Averbode naar Diest: "Hier staan ze beschut tegen de koude"

Door de koude zijn de 300 schapen, die normaal staan te grazen in Averbode Bos en Heide, moeten verhuizen. De kudde is overgebracht naar de weide Grootveld in Dassenaerde, bij Diest. Daar zijn de schapen beter beschermd tegen de koude. 

"Het is een hele onderneming om 300 schapen te verhuizen", vertelt Filip Meyersmans, conservator van het natuurgebied Dassenaerde in Diest. "Ze maken deel uit van een grotere kudde van 800 schapen. De dieren worden vooral ingezet in het natuurgebied Bos en Heide in Averbode. Maar we hebben een ander onderkomen gezocht waar ze beschermd staan tegen de kou. Het is ook een plek waar we ze gemakkelijk kunnen bijvoederen, want door de sneeuw kunnen de schapen moeilijker grazen. En we kunnen ze daar ook elke dag vers water geven, want dat is heel erg belangrijk."

Dooien

De kudde die nu tijdelijk in Diest staat, zal ook iedere dag gecontroleerd worden, vertelt Filip. "Je weet nooit dat er een hond niet luistert naar zijn baasje en naar de schapen loopt. Of dat er een schaap ziek wordt. Maar ik verwacht niet dat er iets gaat gebeuren. Als het gaat dooien over enkele dagen, kunnen de schapen opnieuw naar een weiland in Averbode waar ze kunnen grazen."

Meest gelezen