7 meerderjarigen en 7 minderjarigen opgepakt in verband met rellen in Brussel

In verband met de rellen in Brussel, midden januari, zijn gisteren 14 verdachten opgepakt bij een reeks huiszoekingen. Dat meldt het parket van Brussel. Het gaat om zeven meerderjarigen en zeven minderjarigen. Die laatsten moeten voor een jeugdrechter komen. Van de zeven meerderjarigen zijn er vijf aangehouden. De rellen ontstonden na een manifestatie voor Ibrahima, een man van 23 die stierf in een Brussels politiecommissariaat.

Op 13 januari 2021 brak na de betoging onrust uit in de gemeenten Sint-Joost-Ten-Node en Schaarbeek. Daarbij werd onder meer brand gesticht, ook in een politiecommissariaat, en tramhaltes en voertuigen op straat raakten beschadigd. 

Om de verantwoordelijken op te sporen, sloegen de zes Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel de handen in elkaar. Die samenwerking heeft geleid tot een reeks van 15 huiszoekingen in verschillende gemeenten, in Schaarbeek, Aalst , Verviers , Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en in een aantal Brusselse gemeenten.

Bij die huiszoekingen werden dus zeven meerderjarigen gearresteerd. Vijf van hen werden opgepakt, twee werden in verdenking gesteld maar weer vrijgelaten. 

Minderjarigen

Daarnaast werden zeven minderjarigen ter beschikking gesteld van de magistraten van de jeugdafdelingen van de parketten van Brussel, Halle-Vilvoorde, Namen en Verviers, met het oog op een voorleiding bij de jeugdrechters. 

“In Brussel zien we meer en meer dat jongeren van 15 à 20 jaar misbruik maken van de situatie en de boel kort en klein slaan. Brussel wordt misbruikt als slagveld en dat kan uiteraard niet”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een reactie aan VRT NWS. Hij verzekert dat niemand zijn straf zal kunnen ontlopen, ook niet de minderjarigen.

Meest gelezen