Reza Estakhrian

Lokale contactopsporing Aalst: kennis van de stad en haar bewoners maakt het verschil

De lokale contactopsporing in Aalst is efficiënt, in tegenstelling tot de Vlaams georganiseerde contacttracing. Dat laatste bleek gisteren in de eerste aflevering van Pano. De opsporing in Aalst gebeurt door 6 gepensioneerde huisartsen en specialisten. Die mensen kennen de lokale situatie door en door en hebben veel contacten, daardoor kunnen ze sneller en preciezer de oorzaken van een plaatselijke coronabesmetting vinden.

Op dit moment bestudeert het team in Aalst een lichte stijging in het aantal plaatselijke besmettingen. “Het is een schommeling. We zoeken nu uit welke variabelen daarin een rol spelen”, vertel dokter Geert De Loof.  De Loof is een gepensioneerd huisarts uit deelgemeente Hofstade.  De medische achtergrond en de kennis van de stad maakt de lokale contactopsporing in Aalst helemaal anders dan de Vlaamse, centrale contactopsporing. “Wij kunnen verbanden leggen, soms alleen al door naar de adressen te kijken”, vertelt dokter De Loof.

Alleen al door de adressen te bekijken, kunnen we verbanden leggen

dr. Geert De Loof, lokale contactopsporing Aalst

Toch zijn de twee diensten aanvullend. “Beide zijn nodig. Soms zijn er besmettingen via een bedrijf dat buiten onze zone ligt”, zegt De Loof.  “Maar binnen onze regio kennen we wel de scholen en de scholengroepen, en de bedrijven en hun personeel. Daardoor kunnen we sneller clusters zien: groepen mensen waarrond de nieuwe besmettingen zich concentreren. En we weten ook welke groepen met elkaar contact hebben.”

Goed noteren ook belangrijk

De Loof pleit ervoor dat er eenduidige lijsten komen van scholen, ziekenhuizen en bedrijven. “Niet iedere contactopspoorder noteert de naam van een ziekenhuis op dezelfde manier. Daardoor duurt het langer voor verbanden aan het licht komen. Wij kennen de scholen, de bedrijven en noteren die op dezelfde manier, en kunnen daardoor sneller ingrijpen om verspreiding van het virus te voorkomen.”

kasto80

Meest gelezen