Facebookpagina Adelbejd Byttebier

Adelheid Byttebier van Groen vol lof over pater Versteylen "Maar ik kreeg de kriebels van de diepste draai"

Adelheid Byttebier, de politica van Groen uit Gullegem bij Wevelgem, is vol lof over de verdiensten van pater Luc Versteylen als mede-oprichter van Agalev. "Maar we zaten op een andere golflengte. Luc was meer spiritueel en ik ben meer gericht op ecologische acties. En van dat gedoe met de diepste draai kreeg ik al helemaal de kriebels", zegt Byttebier, die nu schepen is in Schaarbeek.

Adelheid Byttebier heeft grote appreciatie voor Luc Versteylen. De jezuiët is gisteren op 93-jarge leeftijd overleden aan corona. "Luc is een van de eersten die in Vlaanderen vorm heeft gegeven aan de groeiende interesse voor milieu en natuur. Maar hij vertrok vanuit het spirituele. Bij hem ging het vooral om andere waarden. Ik was was meer op ecologische acties gericht. Ik ging als jongere wilgen knotten in Gullegem en Kortrijk."

Pater Versteylen was een van de oprichters van de politieke partij Agalev, de voorloper van Groen. Hij had ook de actiegroep "De Groene Fietsers". Byttebier: "Ik heb nog altijd de fietsnummerplaat van De Groene Fietsers. Bovendien heb ik op die manier mijn echtgenoot leren kennen."

Buitenbeentje

Luc Versteylen was decennia lang een buitenbeentje door zijn verzet tegen de vluchtigheid van de consumptiemaatschappij. En ook door de vrijheid die hij jongeren gaf om zichzelf en hun lichaam te ontdekken. Hij raakte jongeren door zijn openheid om over seks te praten. Hij ontwikkelde een heel eigen taal om daar over te praten.  Seks hebben was “innig zijn”, penetratie heette bij hem "de diepste draai nemen", en masturberen werd “hemelen". 

Bij Adelheid Byttebier zat hij daarmee aan het verkeerde adres. "Heel dat gedoe gaf me kriebels. Wij lachten daar zelfs mee. Maar het bracht wel pit in de partij." In 2011 werden Luc Versteyelen en zijn levensgezellin beschuldigd van seksueel misbruik. Ze ontkenden de feiten en het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak, omdat de feiten verjaard waren. Byttebier: "Iedereen kan een fout maken, maar ik heb geen flauw idee van wat daar van aan is. Ik kan Luc alleen maar appreciëren voor wat hij gedaan heeft voor onze partij."

Meest gelezen